Ymse

Her finner du korte og enkle artikler med utgangspunkt i arkivene våre. Send oss gjerne spørsmål om arkivene og kildene våre, så svarer vi her på Ymse. Merk e-posten med "skole".

Konfiskerte julekort
Konfiskerte julekort
Under den 2. verdenskrig var det en rekke forbud den norske befolkningen måtte følge. Disse forbudene ble blant annet gjennomført for å sikre at folk ikke skulle påvirke hverandre til å motarbeide okkupasjonsmakten.
Lær å lage blekk slik de gjorde det på 1700-tallet!
Lær å lage blekk slik de gjorde det på 1700-tallet!
For å lage jerngallusblekk trenger du galleepler. Disse finner du på eikebladene nå om høsten.
Det spøker på Skjervøy!
Det spøker på Skjervøy!
Hadde de hatt mobiltelefon på 1700-tallet hadde følgende historie fått tusenvis av likes på facebook og youtube. Istedenfor kunne den gått helt i glemmeboka om den ikke hadde havnet i arkivet.
Valgplakater
Valgplakater
I arkivverket har vi en rekke arkiv etter de norske politiske partiene. Disse inneholder også trykksaker brukt i forbindelse med valgkampene opp gjennom tidene.
Marcus Thranes blanke sko
Marcus Thranes blanke sko
I et av Riksarkivets mange privatarkiv finnes det et arkiv som kun består av en liten bunke papirer pakket inn i gråpapir. Dette er dokumenter som i sin tid ble konfiskert da Marcus Thrane ble arrestert for å ha oppfordret til opprør i 1851.
#FINEHAVNER
#FINEHAVNER
I hele sommer har Riksarkivet hatt en kampanje på Facebook hvor vi har vist gamle bilder fra havner i hele Norge. Kanskje finner du et bilde fra der du bor?
Morsomme blendingsgardiner
Morsomme blendingsgardiner
Under andre verdenskrig i Norge (1940-1945) ble det påbudt med blendingsgardiner i Norge. Myndighetene var redd for flyangrep over de store byene og det ble derfor spesielt viktig å fjerne alt lys i tettbygde strøk og langs veiene når det var mørkt ute.
Hjelp! Hva er den knaskelyden?
Hjelp! Hva er den knaskelyden?
En del år tilbake fortalte en kollega av meg at hun hadde hørt knaskelyder nede i magasinene på Sognsvann i Oslo. Hun hadde stått og bladd gjennom noen arkiver. Det var bare henne i magasinet så det var helt stille. Så hørte hun en merkelig lyd. Lyden av noe som knasket – på flere hundre år gammelt arkiv! Hjelp! Konservering ble kontaktet og feller ble satt ut.
Skjeggkre i arkivene
Skjeggkre i arkivene
Hørt om insektet skjeggkre? Den ble første gang oppdaget i Norge i 2013, men har allerede blitt en plageånd i flere offentlige bygg som skoler, bibliotek og arkiv. Om noen år blir den vanlig i mange norske hjem også.
Den glemte skriften
Den glemte skriften
Forsker du på slekta, sliter du kanskje litt med å lese de skannede kirkebøkene på Digitalarkivet. Men er det presten som skrev usedvanlig stygt eller er det du som ikke klarer å lese håndskrift? Svaret er kanskje ikke helt det du tror.