Ymse

Her finner du korte og enkle artikler med utgangspunkt i arkivene våre. Send oss gjerne spørsmål om arkivene og kildene våre, så svarer vi her på Ymse. Merk e-posten med "skole".

Konfiskerte julekort
Konfiskerte julekort
Under den 2. verdenskrig var det en rekke forbud den norske befolkningen måtte følge. Disse forbudene ble blant annet gjennomført for å sikre at folk ikke skulle påvirke hverandre til å motarbeide okkupasjonsmakten.
Lær å lage blekk slik de gjorde det på 1700-tallet!
Lær å lage blekk slik de gjorde det på 1700-tallet!
For å lage jerngallusblekk trenger du galleepler. Disse finner du på eikebladene nå om høsten.
Det spøker på Skjervøy!
Det spøker på Skjervøy!
Hadde de hatt mobiltelefon på 1700-tallet hadde følgende historie fått tusenvis av likes på facebook og youtube. Istedenfor kunne den gått helt i glemmeboka om den ikke hadde havnet i arkivet.
Tukthuset i Kristiania - Tre i hver seng
Tukthuset i Kristiania - Tre i hver seng
Menn, kvinner og barn, alle samfunnets utstøtte, samlet under ett tak i elendige forhold. Lær om Kristiania tukthus hvor man måtte sove tre i hver seng.
Morsomme blendingsgardiner
Morsomme blendingsgardiner
Under andre verdenskrig i Norge (1940-1945) ble det påbudt med blendingsgardiner i Norge. Myndighetene var redd for flyangrep over de store byene og det ble derfor spesielt viktig å fjerne alt lys i tettbygde strøk og langs veiene når det var mørkt ute.
#FINEHAVNER
#FINEHAVNER
Sommeren 2017 hadde Riksarkivet en kampanje på Facebook hvor vi viste gamle bilder fra havner i hele Norge. Kanskje finner du et bilde fra der du bor?
Marcus Thranes blanke sko
Marcus Thranes blanke sko
I et av Riksarkivets mange privatarkiv finnes det et arkiv som kun består av en liten bunke papirer pakket inn i gråpapir. Dette er dokumenter som i sin tid ble konfiskert da Marcus Thrane ble arrestert for å ha oppfordret til opprør i 1851.
Hjelp! Hva er den knaskelyden?
Hjelp! Hva er den knaskelyden?
En del år tilbake fortalte en kollega av meg at hun hadde hørt knaskelyder nede i magasinene på Sognsvann i Oslo. Hun hadde stått og bladd gjennom noen arkiver. Det var bare henne i magasinet så det var helt stille. Så hørte hun en merkelig lyd. Lyden av noe som knasket – på flere hundre år gammelt arkiv! Hjelp! Konservering ble kontaktet og feller ble satt ut.
Skjeggkre i arkivene
Skjeggkre i arkivene
Hørt om insektet skjeggkre? Den ble første gang oppdaget i Norge i 2013, men har allerede blitt en plageånd i flere offentlige bygg som skoler, bibliotek og arkiv. Om noen år blir den vanlig i mange norske hjem også.
Den glemte skriften
Den glemte skriften
Forsker du på slekta, sliter du kanskje litt med å lese de skannede kirkebøkene på Digitalarkivet. Men er det presten som skrev usedvanlig stygt eller er det du som ikke klarer å lese håndskrift? Svaret er kanskje ikke helt det du tror.