ENG
Konfiskerte julekort under krigen- 5 001

Konfiskerte julekort

Under den 2. verdenskrig var det en rekke forbud den norske befolkningen måtte følge. Disse forbudene ble blant annet gjennomført for å sikre at folk ikke skulle påvirke hverandre til å motarbeide okkupasjonsmakten.

Nissen med sin røde topplue er en sentral figur i norsk kultur. Han passer på at dyrene har det bra på gården og straffer de som er slemme mot dem. Å gå med røde toppluer under krigen ble derfor sett på som en stille protest mot den tyske okkupasjonsmakten. Den ble et symbol på norsk samhold. Mange lot derfor barna sine gå med rød topplue for å vise at de var i mot den tyske okkupasjonsmakten. Den 26. februar 1942 ble det derimot innført et forbud mot røde toppluer. Slike luer ble inndratt og straffeansvaret for barn under 14 år ble lagt på foreldrene. Tenk om vår regjerning skulle bestemme hvilken farge du får bruke på din lue! Hvordan hadde du reagert på dette?

Men det var ikke bare røde toppluer som ble inndratt. Julekort med nisser i røde luer ble også konfiskert. Under finner du noen eksempler på julekort som ble konfiskert under krigen. Ta en nøye titt på disse bildene. Bortsett fra røde nisseluer. Har tegneren brukt andre knep for å uttrykke sin misnøye med okkupasjonsmakten? 

Samtlige kort er hentet fra arkivet etter NTBs krigsarkiv som beror i Riksarkivet. Du kan laste ned alle kortene gratis nederst på siden.

Konfiskerte julekort under krigen
Konfiskerte julekort under krigen

Bak på dette kortet har NTB skrevet: En stakkars kråke er alt de har å by på i år! Flaggene på halv stang. 

konfiskerte julekort under krigen
Konfiskerte julekort under krigen
Konfiskerte juekort under krigen
Konfiskerte julekort under krigen