ENG
Josephine Thranes kokebok

Marcus Thranes blanke sko

I et av Riksarkivets mange privatarkiv finnes det et arkiv som kun består av en liten bunke papirer pakket inn i gråpapir. Dette er dokumenter som i sin tid ble konfiskert da Marcus Thrane ble arrestert for å ha oppfordret til opprør i 1851.

Arkivet etter Marcus Thrane inneholder manuskripter, brev og regninger. Men en liten notatbok har kommet med ved en feiltagelse. Med mindre man har tenkt at Josephine Thranes kokebok inneholdt farlig informasjon for nasjonens sikkerhet.

Med sirlig håndskrift har Josephine notert flere oppskrifter som Marcus nok har satt pris på og sikkert savnet mens han satt fengslet i perioden 1851-1858.  Noen eksempler på kokebokens innhold er: Brødsuppe, krumkaker med fløteskum, stiv saft, melboller, indlagte kalveben, kalvehode, forloren skilpaddesuppe og stikkelsbærvin. Jo, også ”skosværte” – skopuss.

Josephine Thranes kokebok
Foto: Patricia Haeck
Riksarkivet, privatarkiv 76, Marcus Thrane
Øverst ser du Josephines oppskrift på en liten flaske med hjemmelaget skosverte

Denne oppskriften har for moro skyld blitt prøvd av en kollega som kan bekrefte at skosverten fungerer utmerket. Så kan vi bare trekke den konklusjon at Marcus Thranes sko nok har vært fine og blanke – i alle fall fram til han ble arrestert.

Under ser du oppskriften i moderne tekst. Kanskje kan du prøve den selv? Merk at oppskriften inneholder både øl og brennevin, så det er nok lurt å spørre foreldre om lov, før du forsyner deg av ingrediensene hjemme. 

Til 1 flaske Skoesværte

Ta 32 gram kjønrøk,

32 gram sukker

16 gram grønnsåpe,

1 eggehvite,

1 drammeglass med vineddik,

og resten av flasken med øl.

NB. Kjønrøken dempes med 2 skjeer brennevin

Kjønrøk (ifølge Wikipedia): er et sotpulver tidligere brukt som svart pigment. Det ble fremstilt ved uffulstendig forbrenning av kvaerik ved av furu. Kjønrøk kan kjøpes der de selger maling.