ENG
Skjeggkre_1

Skjeggkre i arkivene

Hørt om insektet skjeggkre? Den ble første gang oppdaget i Norge i 2013, men har allerede blitt en plageånd i flere offentlige bygg som skoler, bibliotek og arkiv. Om noen år blir den vanlig i mange norske hjem også.

Få er begeistret for disse små plageåndene. De voksne individene kan nemlig fint overleve på papir og lim. Og er det noe vi i arkivene har mye av så er det nettopp papir! Så langt er det oppdaget skjeggkre både i Oslo og i Stavanger. I skrivende stund har de enda ikke nådd arkivmagasinene, bare blitt observert på lagrene. Men det er dessverre bare et spørsmål om tid.

Skjeggkreene er noen sleipe luringer og det gjør at det er vanskelig å ta knekken på dem, sier papirkonservator Kristin Ramsholt. De er for smarte til å gå i giftfeller for de bare går rundt. De blir dessuten ganske gamle – hele syv år. Men limfeller fungerer greit. Skjeggkreene er dessuten kannibaler, så når de ser en artsfrende som sitter fast i limfellen kommer andre etter for å spise ham – og så sitter de selv i klistreret. Ha! 

Her ser du bilde av et stort flott eksemplar som har satt seg fast i en av limfellene våre.

Skjeggkre_2
Skjeggkre som sitter fast i en limfelle. Ser ut til at to edderkopper feilaktig trodde den var et enkelt måltid?