ENG
NWK-15545-fam Jaffe

Familien Jaffe på Gjøvik, fra venstre Samson, Arnold, Robert, Mendel og Ruth. Kilde/rettigheter: Mjøsmuseets fotosamling.

Familien Jaffe

Den 26. november 1942 forlot DS Donau kaien i Oslo med norske jøder på vei til Auschwitz. Ombord var også familien Jaffe fra Gjøvik.

Familien besto av Samson (54) og Ruth Jaffe (45) og deres tre sønner, Mendel (22), Robert (18) og Arnold (15). Samson og sønnene ble arrestert 26. oktober. Den 26. november ble også Ruth arrestert og deportert samtidig med resten av familien til Auschwitz. Ingen av dem kom tilbake til Norge.

Familien Jaffe på Gjøvik, fra venstre Samson, Arnold, Robert, Mendel og Ruth. Kilde/rettigheter: Mjøsmuseets fotosamling.
Familien Jaffe på Gjøvik, fra venstre Samson, Arnold, Robert, Mendel og Ruth. Kilde/rettigheter: Mjøsmuseets fotosamling.

Skjebnen til jødene i Norge startet med et rundskriv datert 6. februar 1942 til politimestre over hele landet med beskjed om å innhente opplysninger om alle landets jøder. Alle jøder måtte fylle ut et spørreskjema på sin lokale politistasjon. Under ser du Spørreskjema for Jøder i Norge som Samson Jaffe fylte ut 23. februar 1942:

Spørreskjema for jøder i Norge-Samson Jaffe1
Spørreskjema for jøder i Norge-Samson Jaffe2
Arkivreferanse: Riksarkivet, Statspolitiet Hovedkontoret/Osloavdelingen, G Jødeaksjonene og reisekontroll, GA Jødeaksjoner, eske 13

Spørreskjema for hele familien Jaffe finner du på Digitalarkivet

Den 25. oktober sendte statspolitiet ut en ordre om at alle jødiske menn i Norge skulle arresteres neste dag. Samtidig fattet NS-regjeringen et vedtak om at all jødisk eiendom skulle inndras. Det hele skulle oversees av Likvidasjonssyret for inndratte jødiske formuer som lå under Finansdepartementet.

Da Samson og sønnene ble arrestert 26. oktober, fikk altså Ruth bli igjen. Sammen med en politifullmektig og en lokal kjøpmann, måtte Ruth gå gjennom alt av innbo i familiens hjem samt alt av inventar og varer i familiens forretning. Alt skulle registreres og verdivurderes. Under kan du se det som ble registrert i familiens leilighet. Ingenting fikk Ruth beholde. Familiens eiendeler ble registrert slik at de kunne selges på auksjon senere.

Utskrift av registreringsprotokollen for namsmannen i Gjøvik_Jaffe
Første side i registreringsprotokollen for namsmannen i Gjøvik. Alt familien Jaffe eide ble registrert for salg på auksjon. Arkivreferanse: Statsarkivet i Hamar, Toten sorenskriveri, Jja _ skiftedokumenter, eske 331, bo nr. 26/1949, boet etter Samson og Ruth Jaffe.

Du kan laste ned hele kilden nederst på denne siden

Kampen om leiligheten
Likvidasjonsstyret for inndratte jødiske eiendommer behandlet alle ”jødebo” som dødsbo uten arvinger. Det vil si at innbo ble solgt på auksjon og staten fikk pengene. Men hva skjedde med leiligheten til familien Jaffe? Vel, det viste seg at Jaffe ikke eide leiligheten de bodde i. De leide av Kolbjørn Kristoffersen. Da Ruth Jaffe måtte si opp leieavtalen, fant Kristoffersen en ny leietager. Men den nye leietageren fikk jobb i en annen by og sa snart opp leieavtalen.  Kristoffersen inngikk derfor ny avtale med arbeidskameraten Willy Lund. Ingen av dem var klar over ”Instruks 4”: Alle leiligheter og lokaler skal straks de er ryddiggjort stilles til Likviditetsstyrets disposisjon”.

Videre sto det i forskrift gitt 20. november 1942, av Finansdepartementet i henhold til lov av 26. oktober 1942, at ”Ledige leiligheter som jøder har hatt leiesrett til disponeres av Likvidasjonsstyret. Til disse skal NS-medlemmer i stats- og partistillinger være fortrinsberettiget.” Men Kristoffersen var ikke interessert i å leie ut til et NS-medlem. Han ville leie ut til sin arbeidskamerat Lund. Han ansatte advokat Vindhol for å kjempe sin sak. Korrespondansen har vi samlet i en pdf-fil som du finner nederst på siden. Klarer du å finne ut hvem som fikk flytte inn i leiligheten til slutt? 

Du kan laste ned kildene nederst på denne siden

Willy Lund
Hjemmefrontjegeren Willy Lund ble skutt under under en skuddveksling i Bjønnhaugen i Gjøvik, Snertingdal, 7. mars 1944. Du kan lese mer om ham på sidene til Norske reserveoffiserers forbund, Hjemmefronthytta Bjønnhaugen