ENG
Skjermbilde 2024-03-14 kl. 07.56.33

Fanget i fortiden, husket i fremtiden: Markering av Fanger.no og norsk fangehistorie 1940–1945

9. april 2024 er det 84 år siden Tysklands angrep på Norge. Fra invasjonen i 1940 til frigjøringen i 1945 havnet nærmere 50 000 nordmenn i fangenskap. Bli med på en spennende og minnerik markering av fangenes historier og arbeidet som legges ned med å dokumentere dem!

Type:
Arrangement
Når:
9. april, 12:00 - 14:00
Pris:
Gratis
Hvor:
Arkivverket, Sognsveien 221, 0862 Oslo , oslo

Arrangementet er gratis og åpent for alle, men har et begrenset antall plasser. Påmelding skjer på e-post [email protected].

Freds- og menneskerettighetssentrene ARKIVET og Falstadsenteret lanserte 8. mai 2020 Norsk digitalt fangearkiv - Fanger.no.
 
Den søkbare databasen, som er åpent tilgjengelig og gratis å bruke, dokumenterer fangene og bidrar til å holde deres historier og stemmer levende. Dette utgjør et læringsgrunnlag for hvordan krig og okkupasjon påvirker menneskers liv. I en tid med krig og uro i verden fortsetter dette å være viktig.
 
Fanger.no er både en kunnskapsbase og et digitalt minnested. Takket være uvurderlig hjelp med registrering fra frivillige har sentrene tilgjengeliggjort ny kunnskap om fangene.
 
Nå inviterer ARKIVET og Falstadsenteret til å markere at den systematiske gjennomgangen av arkivmateriale fra blant annet Grini, Falstad, Møllergata 19, Bardufoss og Ulven/Espeland er ferdig. Nylig ble også en undervisningsressurs tilpasset skoleelever tilgjengeliggjort på nettsiden.
 
Program for markeringen (kl. 12.00-14.00):
 • Åpning v/kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery
 • Utviklingen av Fanger.no v/prosjektleder Simen Zernichow og prosjektmedarbeider Arne Langås
 • Samtale med en fange og to etterkommere: Arne Eilertsen, Gard B. Eidsvold og Heidi H. UIdal
 • Musikalsk innslag v/musiker og forfatter Per Vollestad
 • Bruk av Fanger.no i undervisning v/prosjektkoordinator Inger Fagerberg Hallem
 • Nye kilder på Digitalarkivet v/Øyvind Ødegaard, seniorrådgiver i Arkivverket.
 • Fangehistorienes betydning for Grinimuseet v/Søren Aagaard Rasmussen, stedsansvarlig ved Grinimuseet.
 • Kunstnerisk innslag v/Bintang Emilie Sitanggang, formidler ved Grinimuseet.
 • Veien videre for Fanger.no v/Kristine Storesletten Sødal, direktør ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter.
Arrangementet ledes av historiker Guri Hjeltnes.
 
Deltakerne i samtalen bidrar alle på sitt vis til å holde fangehistorien levende:
 • Arne Eilertsen er en av få gjenlevende norske fanger fra andre verdenskrig. Eilertsen satt i fangenskap ved Arkivet i Kristiansand i 1945, og har engasjert seg som omviser, formidler og tidsvitne ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter og i Aktive fredsreiser.
 • Gard B. Eidsvold er etterkommer av fangen Knut Eidsvold. Gard er skuespiller med omfattende rolleliste fra film- og TV-produksjoner, og har bred erfaring også som regissør, scenograf, produsent og manusforfatter. Han er høsten 2024 aktuell med filmen Quislings siste dager.
 • Heidi H. Uldal er etterkommer av fangen Gunnar Haugen og frivillig i Norsk digitalt fangearkiv – Fanger.no. Uldal er også aktiv som formidler og omviser ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter.
Før markeringen starter, vil det bli servert en enkel lunsj fra kl. 11.30.