ENG
Ocean traveler, boring i Mexicogulfen, 1966:67

Boring i Mexicogulfen. ca 1966-67. Opphavsperson: Odeco.

På leting etter olje i Nordsjøen

Letingen etter olje i Nordsjøen startet midt på 1960-tallet med tillatelser til å skyte seismikk og undersøke grunnen under Nordsjøen i 1962 og 1963.

Esso-daily drilling reports 1966
Plattformsjefen på Osean Traveler sin dekksdagbok. Her står alt det teksniske som skjer på riggen den første turen i Nordsjøen. Dagboken starter i Stavanger 18.07.1966. Arkivreferanse: SAST, Pa 1512 - Esso Exploration and Production Norway Inc., E/Ea/L0012: Well 25/11-1 og Well 25/10-3, 1966-1967, s. 312

Du kan laste ned kilden nederst på denne siden
For hele dekksdagboken, se her (For å laste ned, høyreklkk over bildet og velg "lagre som")

Første konsesjonsrunde ble lyst ut i april 1965. Det var Esso Exploration and Production Norway som var det første selskapet til å bore etter olje på norsk sokkel. I 1967 var Esso også de første til å finne olje i Nordsjøen. Det første funnet var bare noen desiliter, men det beviste at det fantes olje der.

Styreprotokollene fra Esso Exploration 1965-1978 er alle digitalisert. 

Ønsker du mer informasjon anbefaler vi også:

Norsk olje- og gassarkiv ved statsarkivet i Stavanger

Nettutstillingen til Esso jubileet Her finner du en rekke kilder som kan lastes ned gratis. Nettutstillingen inneholder også en rekke flotte fotografier som du finner igjen på vår fotoweb.

Youtube - Statsarkivet i Stavanger har laget flere filmer om Norges oljeeventyr. For eksempel denne filmen som tar deg med ut på Nordsjøen en gang i 1966-67.

Ordliste

Skyte seismikk = bruke lydbølger til å avbilde jordskorpen.

Metoden går ut på at man sender en trykkbølge (fra en luftkanon, dynamitt eller en stor vibrator) ned i jorda, deler av denne trykkbølgen blir reflektert av når den kommer til en geologisk grense. Signalet reflekteres tilbake til overflaten etter noen sekunder. Hvor lang tid signalet bruker opp og ned sier noe om hvor langt ned i jorden den geologiske grensen er. Med moderne teknologi kan man lage enorme tredimensjonale kart over undergrunnen.

På 1960-tallet brukte de dynamitt når de lagde seismiske kart over Nordsjøen. De skøyt av en salve for å lage de nødvendige trykkbølgene.
(Hentet fra Wikipedia)