Første verdenskrig

Veiledninger og artikler som presenterer kilder og historier fra andre verdenskrig 1914-18.

Første verdenskrig i arkivene
Første verdenskrig i arkivene
Veiledning til arkiver som inneholder opplysninger om Norge og første verdenskrig. Norge deltok ikke direkte i krigen, men var nøytralt. Landet vårt kom likevel til å merke krigen på ulike måter og på ulike områder.
Mormor på Klett var amerikaner – et knippe kilder til livet i Norge rundt første verdenskrig
Mormor på Klett var amerikaner – et knippe kilder til livet i Norge rundt første verdenskrig
Hvordan var det å leve i Norge rundt 1. verdenskrig? Digitalarkivet gir oss tilgang til kunnskap om små og store hendelser. Her har vi tatt utgangspunkt i en muntlig familiefortelling som viste seg å være litt annerledes enn de minnene som etterkommerne bar på. Historien var fin, men ved å gå til kildene så vi at minnene var unøyaktige. Minner kan også lett komprimere fortida. Det i seg selv er et viktig poeng for alle som går til arkivene for å få svar.
«Hjelp mig Ærede Herre»
«Hjelp mig Ærede Herre»
Første verdenskrig førte til mangel på en rekke varer i Norge. Myndighetene innførte derfor rasjonering. Fra januar 1918 til sommeren 1919 var også matvarer rasjonert. Dette gjorde situasjonen svært vanskelig for mange familier, som for eksempel for Marie Fauli på Torpebjerget i Borge i Østfold.

Statens gummiråd

Hva forbinder du med ordet gummi? Du tenker kanskje først og fremst på Statens gummiråd? Ikke det? Vel, om du lurer på hvorfor den norske stat hadde behov for et eget gummiråd under første verdenskrig så er dette podcasten for deg.