Fredstid

Vårslipp 2015
Vårslipp 2015
Årets vårslipp inneholder materiale som knytter seg til frigjøringen av Norge høsten 1944 og våren 1945. I forbindelse med vårslippet har Riksarkivet digitalisert en mengde dokumenter som gjøres tilgjengelig for allmennheten gjennom Digitalarkivet. Vårslippet består denne gangen av fire hovedbolker.
Da freden kom til Bergen
Da freden kom til Bergen
8. mai 1945 kapitulerte de tyske styrkene i Norge. Det gav fritt utløp for mye undertrykt glede og energi! Store folkemasser strømmet ut i gatene. Men for ganske mange var frigjøringen nederlagets time.
Frigjøring og gjenreisning i Troms og Finnmark
Frigjøring og gjenreisning i Troms og Finnmark
"Krigen er slutt. Tyskerne har overgitt seg. Seiren er vår. Så er da endelig dagen kommet som vi har ventet på, lengtet etter og lagt planer for. Vi er blitt frie mennesker igjen – men er ennå bunnet av vår selvfølgelige disiplin og verdighet så lenge det finnes tyske tropper i landet."
Hevnaksjoner mot "tyskerjentene"
Hevnaksjoner mot "tyskerjentene"
I dagene etter frigjøringen manet norske myndigheter til ro og orden og til ikke å ta loven i egne hender. Selvjustis ble ansett som en trussel mot gjeninnføringen av normale rettstilstander. Likevel ble mange norske kvinner utsatt for hevnaksjoner.