Om Norsk helsearkiv
Norsk helsearkiv skal ta vare på eldre, bevaringsverdige pasientarkiver fra helseforetakene, og gjøre helseopplysninger i arkivet tilgjengelig for forskere og pårørende i samsvar med gjeldende bestemmelser om taushetsplikt.
Norsk helsearkiv skal ta vare på eldre, bevaringsverdige pasientarkiver fra helseforetakene, og gjøre helseopplysninger i arkivet tilgjengelig for forskere og pårørende i samsvar med gjeldende bestemmelser om taushetsplikt.
Bjørn Børresen, områdedirektør Norsk helsearkiv
Digitalisering av pasientjournaler ved Norsk helsearkiv. Foto: Vegard Breie /Arkivverket
Ved Sykehusreformen 2002 kom arkivloven til anvendelse for offentlig virksomheter i spesialisthelsetjenesten. Dette førte til et behov for å utrede spesialisthelsetjenestens avleveringsplikt etter arkivloven.
Ved kongelig resolusjon 3. desember 2004 ble det oppnevnt et utvalg som fikk i oppgave å vurdere en fremtidig depotordning for alt bevaringsverdig arkivmateriale fra spesialisthelsetjenesten. Helsearkivutvalget overleverte sin utredning NOU 2006: 5, Norsk helsearkiv – siste stopp for pasientjournalene til Helse- og omsorgsdepartementet 3. april 2006. Utvalget foreslo å opprette Norsk helsearkiv som en nasjonal depotordning som skal ta imot helsearkivmateriale fra spesialisthelsetjenesten etter at materialet har vært gjort til gjenstand for kassasjon etter regler foreslått av utvalget.
Ved behandlingen av statsbudsjettet i 2009, besluttet Regjeringen å opprette et Norsk helsearkiv. Helsearkivet skulle ta vare på eldre, bevaringsverdige pasientarkiver fra helseforetakene, og forvalte disse for bruk til forskning og andre dokumentasjonsformål. Det ble også besluttet at helsearkivet skulle organiseres i Arkivverket og lokaliseres på Tynset.
Helsearkivregisteret er et sentralt helseregister med bred tilnærming til forskning. Norsk helsearkiv utvikler aktivt metoder for å tilby forskere relevante data, og som en del av Helseanalyseplattformen vil Norsk helsearkiv også supplere de øvrige helseregistrene og bidra til bedre folkehelse i Norge.
Norsk helsearkiv er organisert som en særskilt virksomhet innenfor det statlige Arkivverket som er underlagt Kulturdepartementet. Norsk helsearkiv får sitt tildelingsbrev fra Helse og omsorgsdepartementet. Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver.
Norsk helsearkiv har ansvar for å sikre en forsvarlig bevaring og tilgjengeliggjøring av pasientjournaler etter avdøde personer fra spesialisthelsetjenesten. Materialet vil være tilgjengelig for forskere og pårørende i samsvar med gjeldende bestemmelser om taushetsplikt. Norsk helsearkiv er en viktig satsing for å fremme medisinsk og helsefaglig forskning.
Virksomheten i Norsk helsearkiv og helsearkivregisteret er regulert med en egen forskrift, helsearkivforskriften. Forskriften er hjemlet i tre lover; helseregisterloven, spesialisthelsetjenesteloven og arkivloven .
Helsearkivforskriften etablerer Helsearkivregisteret i Norsk helsearkiv og gir bestemmelser om spesialisthelsetjenestens avleveringsplikt, behandlingen av avlevert arkivmateriale i Norsk helsearkiv og hvordan utleveringen skal skje innenfor rammene om taushetsplikt.
Helseregisterloven §12 og 13 fastslår at Helsearkivregisteret er et helseregister med personidentifiserbar pasientdokumentasjon om avdøde pasienter og at opplysningene i Helsearkivregisteret kan behandles uten de registrertes samtykke. Riksarkivaren er databehandlingsansvarlig for opplysningene i Helsearkivregisteret, jf. arkivloven § 4.
Spesialisthelsetjenesteloven § 3-2a bestemmer offentlige og private virksomheters plikt til å avlevere pasientjournalarkiv til Norsk helsearkiv. Virksomheter i spesialisthelsetjenesten som omfattes av bevarings-, kassasjons- og avleveringsbestemmelsene i arkivlova kapittel II, skal avlevere sitt pasientjournalarkiv til Norsk helsearkiv, jf. arkivlova § 4. Private virksomheter i spesialisthelsetjenesten plikter å bevare sitt pasientjournalarkiv og avlevere dette til Norsk helsearkiv etter at forskriftsmessig kassasjon er utført.
Arkivloven § 4 bestemmer at Norsk helsearkiv er en del av det statlige Arkivverket og at Riksarkivaren er øverste leder.
Norsk helsearkivs mål er at Helsearkivregisteret skal være et pålitelig system for digital langtidsbevaring for pasientarkivmateriale avlevert fra private og offentlige virksomheter i spesialisthelsetjenesten.
Hensikten med langtidsbevaringen er at pasientarkivmateriale skal kunne brukes til forskning. Et viktig virkemiddel for å bygge tillit til virksomheten, er åpenhet om mål, strategi, funksjoner og prosesser.
Som en følge av dette, publiserer Norsk helsearkiv dokumentasjon som er styrende for virksomhetsarkitekturen, retningslinjer og prosedyrer gjennom eHåndboka.
Brukerkontakt, eller BKO, omfatter både avlevering av pasientarkiver fra sykehus og utlevering av helsedata til forskere og pårørende. BKO er derfor den avdelingen de fleste er i kontakt med når de kontakter Norsk helsearkiv.
Norsk helsearkiv kan kontaktes via Arkivverkets sentralbord mandag – torsdag, kl.10:00 – kl.14:00 (fredager stengt) på telefon: 480 55 666 eller [email protected]
Pårørende
Klikk her for opplysninger om utlevering av pasientjournaler til avdøde slektninger
Forskere
Les mer om tilgang til Helsearkivregisteret her
Lager/transport/pakker/mottak/levering
Frederic Jarodd, lageransvarlig. Epost.
Avlevering/utlevering/forskning/pårørende
Kari Nytrøen, fagdirektør Brukerkontakt. Epost.
Digitalisering
Guro Svae, fagdirektør Digitalisering. Epost.
IT og Helsearkivregister
Rune Moan, fagdirektør IT og Helsearkivregister. Epost.
Andre henvendelser
Bjørn Børresen, direktør Norsk helsearkiv. Epost.
Postadresse
Norsk helsearkiv v/Arkivverket
Postboks 4013 Ullevål Stadion
0806 Oslo
Besøksadresse*
Norsk helsearkiv
Sjukehusveien 17
2500 Tynset
*NHA har ingen lesesal
Digitalisering er den største avdelingen ved Norsk helsearkiv. På DIG jobber det 30 motiverte ansatte som hver dag jobber med å effektivt fylle helseregisteret vårt med gode data. Hovedoppgavene er skanning av pasientjournaler og registrering av metadata.
Digitalisering av pasientjournal ved Norsk helsearkiv. Foto: Vegard Breie /Arkivverket
Visste du at Norsk helsearkiv digitaliserer rundt 36 millioner journalsider per år?
Det er en papirstabel på høyde med elleve Eiffeltårn.
Totalt skal vi skanne over 100km med papirjournaler.
IT og Helsearkivregister har den viktige oppgaven å holde systemer i drift og sørge for stabil langtidslagring av våre registerdata.
"Alle havner på Tynset." Foto: Vegard Breie/Arkivverket
Les mer om helsedatabyen Tynset på hodeforhelsedata.no, som er en fellesside som presenterer fagmiljøet, mulighetene for spennende jobber og faglig utvikling i Nord-Østerdalen.