ENG
Statsarkivet-i-Trondheim

Statsarkivet i Trondheim

Velkommen til Statsarkivet i Trondheim. Arkivet dekker fylkene Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. Nedenfor finner du informasjon om adresse, åpningstider og andre praktiske opplysninger som er nyttige når du skal besøke oss.

Lesesalen i Trondheim er stengt inntil videre.

I særlige tilfeller kan vi gi tilgang etter søknad. Dette gjelder kun ut uke 27. Det vil kun være mulig å søke om tilgang på lesesal onsdager og/eller torsdager. Søknad sendes inn via vårt kontaktskjema. Skriv «Søknad om tilgang til lesesal i Trondheim [ønsket dato]» i emnefeltet. Opplys om frist for innlevering/rettsmøte, samt annen informasjon som gjør det mulig for oss å behandle forespørselen. 

Sommeren 2021:

Arkivverkets lesesaler holder stengt uke 28, 29, 30 og 31 (12.07 tom. 08.08). Lesesalen ved Statsarkivet i Trondheim holder i tillegg stengt uke 32 og 33 (tom. 22.08) grunnet teknisk vedlikehold.

Vær oppmerksom på følgende tiltak:

  • Alle gjester må registrere seg med navn og telefonnummer i resepsjonen.
  • Alle gjester må bruke antibac ved ankomst.
  • Munnbind er påbudt for alle som oppholder seg i publikumsområdet.
  • Felles utstyr som PC og skannere kan ikke benyttes, men ta med eget kamera eller mobiltelefon til avfotografering.
  • Det er begrenset antall plasser for besøkende.
  • Kantinen er for tiden stengt.
  • Hold deg hjemme hvis du er syk.
  • Hvis du har testet deg for korona må du vente til du har fått negativt prøvesvar før du oppsøker lesesalen

Kommunene i Trondheimsregionen har kommet med en sterk anmodning om å unngå reiser på tvers av kommunegrensene.

Pga. smittevernsregler med 2 meters avstand har vi justert antall plasser på lesesalen. Vi har nå 10 plasser tilgjengelig for gjester. Merk at det derfor er mulig at lesesalen blir full – og du blir henvist til å komme igjen senere. Det er dessverre ikke mulig å bestille plass på forhånd. 

Besøksadresse:

Arkivsenteret

Maskinistgata 1

7042 Trondehim

 

Kontakt oss

Du kan kontakte Arkivverket hvis du har spørsmål eller trenger hjelp.

Praktisk informasjon for besøkende

Buss 20 går fra Trondheim sentrum til Lade og har stoppested rett utenfor Dora/Arkivsenteret. Om du kommer med flybussen er nærmeste stoppested Strandveien, ca. tre minutter unna. Det er også tilgjengelig parkering mot betaling. Det tar ca. 20. minutter å gå fra Trondheim sentrum til Dora.

Statsarkivet i Trondheim har en lesesal med plass til 10 besøkende. Vi deler lesesal med de andre arkivene og bibliotekene i Arkivsenteret – Trondheim Byarkiv, NTNU Universitetsbiblioteket og Forsvarsmuseets bibliotek. Interkommunalt arkiv Trøndelag har lesesal fem minutters gange unna.

Arkivsaker som skal brukes på lesesalen kan bestilles på Arkivportalen.no, ved personlig frammøte eller e-post til lesesalen i Trondheim. Oppgi mest mulig korrekt kildereferanse.

Personalet bak skranken kan hjelpe deg med å finne fram i katalogene som står i lesesalsekspedisjonen og med å fylle ut bestilling. De kan også tipse om arkiv som kan være relevante for ditt arbeid, men arkivundersøkelsene må gjøres på egen hånd.

Vi henter arkivsakene fortløpende, vanligvis innen 10-15 minutter. Om du bestiller via Arkivportalen eller e-post må det gjøres noen dager i forkant. Vær oppmerksom på at materiale må bestilles senest kl. 14.30, også på torsdager når lesesalen er åpen til kl. 18.00.

På lesesalen og i ekspedisjonsområdet finnes bøker som du kan benytte uten bestilling.

Arkivsenterets nettsider finnes oversikt over foredrag, kurs og andre arrangementer.

Bibliotek

Biblioteket omfatter mer enn 16 000 titler, og de fleste av disse er plassert i magasinet. Tyngdepunktet i samlingen ligger på historie/lokalhistorie, slektshistorie og arkivfag.

Bygdebøker fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland er plassert på lesesalen og fritt tilgjengelig for lesesalsgjester. Der finner du også lokalhistorie for Trøndelag, bøker om emigrasjon, bibliografier og oppslagsverk. Bøker som ikke står der kan bestilles, og de blir levert til lesesalen. 

Du kan søke i Arkivverkets felles bokbase  

Statsarkivet samarbeider med NTNU Universitetsbibliotek som har en avdeling i Arkivsenteret Dora (Dorabiblioteket), slik at du også kan bestille bøker derfra til lesesalen.

Alle våre bøker kan bare lånes til lesesalen, ikke utenfor huset.

Lesesaler og forskerrom

Lesesalen er delt i fire. En stor lesesal, en stille lesesal, fire forskerceller og et slektsverksted. 

På alle lesesalsplasser er det strømuttak, uttak for nettverkskabel. Det er også tilgang til trådløst nettverk. På slektsverkstedet er det datamaskiner med tilgang til ulike slektsgranskingsdatabaser i utlandet, i tillegg til at universitetsbiblioteket har en datamaskin koblet opp til Nasjonalbibliotekets database. Det er også en billedskanner og mikrofilmleser. Den ene forskercellen er utstyrt med bokskanner som publikum kan benytte. Minnepenn kan om ønskelig kjøpes i skranken.

Søknad om å disponere forskerrom sendes via dette kontaktskjemaet.

Merk at det vil være restriksjoner på bruk av felles utsyr høsten 2020!

Kantine

Kantinen på Arkivsenteret er for tiden stengt. Nærmeste butikk er ca. fem minutters gange unna.