Statsarkivet-i-Trondheim

Statsarkivet i Trondheim

Velkommen til Statsarkivet i Trondheim. Arkivet dekker Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag og Nordland. Nedenfor finner du informasjon om adresse, åpningstider og andre praktiske opplysninger som er nyttige når du skal besøke oss.

Besøksadresse

Maskinistgata 1, 7042 Trondheim

Åpningstider

September-mai

Mandag-onsdag, fredag kl. 09.00-15.00

Torsdag kl. 09.00-18.00

Juni-august

Mandag-fredag kl. 09.00-15.00 

Påske og jul

Stengt 24.-31. desember

Stengt hele påskeuka

Telefon

Telefonnummer til Arkivverket: 480 55 666.

Sentralbordet er åpent i tidsrommet kl. 09.00-15.00 hver dag.

Veiledning på telefon

Veiledningstelefonen til Riksarkivet og statsarkivene er åpen mandag–fredag 12.00–14.30. Telefonnummer: 480 55 666. 

Over telefon kan du få råd og hjelp med enkle spørsmål. Du kan få enkel veiledning i bruk av Arkivportalen og Digitalarkivet, men vi kan vi ikke hjelpe deg med å lete frem enkeltopplysninger. Vi kan heller ikke gjøre oppslag i annet arkivmateriale over telefon, og ber deg i så fall kontakte oss på e-post. 

Praktisk informasjon for besøkende

Buss 3 går fra Trondheim sentrum til Lade og har stoppested rett utenfor Dora/Arkivsenteret. Om du kommer med flybussen er nærmeste stoppested Strandveien, ca. tre minutter unna. Det er også tilgjengelig parkering mot betaling. Det tar ca. 20. minutter å gå fra Trondheim sentrum til Dora.

Statsarkivet i Trondheim har en lesesal med plass til 60 besøkende.  Vi deler lesesal med de andre arkivene og bibliotekene i Arkivsenteret – Trondheim Byarkiv, NTNU Universitetsbiblioteket og Forsvarsmuseets bibliotek. Interkommunalt arkiv Trøndelag har lesesal fem minutters gange unna.

Du bestiller arkivmateriale ut fra katalogene på lesesalsekspedisjonen eller på Arkivportalen. Personalet bak skranken kan hjelpe deg med å finne fram i katalogene og med å fylle ut bestillingsblanketten. De kan også tipse om arkiv som kan være relevante for ditt arbeid, men arkivundersøkelsene må gjøres på egen hånd.

Vi henter arkivsakene fortløpende, vanligvis innen 10-15 minutter. Om du bestiller via Arkivportalen må det gjøres noen dager i forkant. Vær oppmerksom på at materiale må bestilles senest kl. 14.30, også på torsdager når lesesalen er åpen til kl. 18.00.

På lesesalen og i ekspedisjonsområdet finnes bøker som du kan benytte uten bestilling.

Arkivsenterets nettsider finnes oversikt over foredrag, kurs og andre arrangementer.

Bibliotek

Biblioteket omfatter mer enn 16 000 titler, og de fleste av disse er plassert i magasinet. Tyngdepunktet i samlingen ligger på historie/lokalhistorie, slektshistorie og arkivfag.

Bygdebøker fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland er plassert på lesesalen og fritt tilgjengelig for lesesalsgjester. Der finner du også lokalhistorie for Trøndelag, bøker om emigrasjon, bibliografier og oppslagsverk. Bøker som ikke står der kan bestilles, og de blir levert til lesesalen. 

Du kan søke i Arkivverkets felles bokbase  

Statsarkivet samarbeider med NTNU Universitetsbibliotek som har en avdeling i Arkivsenteret Dora (Dorabiblioteket), slik at du også kan bestille bøker derfra til lesesalen.

Alle våre bøker kan bare lånes til lesesalen, ikke utenfor huset.

Lesesaler og forskerrom

Lesesalen er delt i fire. En stor lesesal, en stille lesesal, fire forskerceller og et slektsverksted. 

På alle lesesalsplasser er det strømuttak, uttak for nettverkskabel. Det er også tilgang til trådløst nettverk. På slektsverkstedet er det datamaskiner med tilgang til ulike slektsgranskingsdatabaser i utlandet, i tillegg til at universitetsbiblioteket har en datamaskin koblet opp til Nasjonalbibliotekets database. Det er også en billedskanner og mikrofilmleser. Den ene forskercellen er utstyrt med bokskanner som publikum kan benytte. Minnepenn kan om ønskelig kjøpes i skranken.

Kantine

Kantinen på Arkivsenteret er åpen 10.30-12.30 alle hverdager fra august til og med juni. Det er også en kaffeautomat som er tilgjengelig i Arkivsenterets åpningstid. Nærmeste butikk er ca. fem minutters gange unna. 

Last ned

  • Lesesalsreglement Trondheim
    146.4 KB