ENG
Sykehusmugg

Alvorlig svikt i arkivering på Sørlandet sykehus

Arkivverket har gjennomført tilsyn ved Sørlandet sykehus. Resultatene av tilsynet er svært dårlige, og de har fått ni pålegg. Flere av funnene er alvorlige, med potensielt store og uopprettelige konsekvenser.

- Det vi ser på Sørlandet sykehus bryter med alle arkivfaglige standarder, og faktisk også med sunn fornuft. Man lagrer ikke arkiver i lokaler der det vokser mugg, og samfunnet bør kunne forvente at pasientinformasjon tas vare på og kan finnes igjen, sier riksarkivar Inga Bolstad.

Alvorlige konsekvenser

De ni påleggene som Arkivverket har gitt Sykehuset Sørlandet, handler om alt fra å rette opp i manglende tilgangsstyring, manglende oversikt over hva som er lagret hvor, hva som skal kastes og hvilke systemer og arkiver som finnes, til dårlige og mangelfulle lokaler. 

Arkivverket mener at hvis ingenting gjøres, vil all dokumentasjon som er eldre enn datasystemet deres være tapt. 

- Mye i arkivholdet er ikke tråd med regelverket! Det vi fant, var rett og slett vanvittig dårlig, fortsetter Bolstad.

- Konsekvensene for tidligere pasienter kan bli alvorlige. Det samme gjelder for sykehuset selv. Hva skjer hvis noen mener de er feilbehandlet på for eksempel 80-tallet av en annen kirurg eller behandler som ikke var kvalifisert for oppgaven

Sentralt for tillit 

Arkivverket har de senere år valgt å prioritere statlige etater og sektorer som er sentrale for tilliten i samfunnet – politiet og helseforetak, og herunder altså sykehus. Srlandet sykehus har fått seks måneder på seg til å rette opp manglene. 

Sørlandet sykehus helseforetak (SSHF) tilbyr spesialisthelsetjenester og har både har også regionale og nasjonale funksjoner. Sykehusene ligger i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord. I tillegg har de distriktspsykiatriske sentre og poliklinikker flere steder i Agder. Over 7000 ansatte jobber ved sykehusene.