ENG
PA1209_Ue_0109_L4503001

Personer med og uten ski, lager bokstaver som utgjør ordene LEVE KONGEN i snøen. Bildet er hentet fra Riksarkivet, NTBs krigsarkiv

Okkupasjon og motstand

April 1940 kom krigen til Norge med alt det innebar av fremmede soldater, undertrykkelse og bomberegn. Men med okkupasjonen kom også motstanden. Denne fikk sin legitimitet gjennom kong Haakons nei til å samarbeide med okkupantene og deres norske medhjelpere.

Våren 1940 var Adolf Hitlers Tyskland i gang med sin militære offensiv. Strategisk var Norge med sin langstrakte kyst et attraktivt mål, og Hitlers plan var derfor å invadere Norge sjøveien fra Oslo til Narvik. Man regnet med at Norge ville overgi seg uten for stor motstand.

Ved å studere kilden Oscarsborg vaktjournal, 9. april 1940, vil du få et unikt innblikk i hva som faktisk skjedde denne morgenen da tyske krigsskip seilte inn Drøbakksundet på vei mot Oslo.

Det er en fordel om du har lest artikkelen ovenfor, Krigen kommer til Norge.

Da Kongen og regjeringen forlot Oslo 9. april, forsøkte Vidkun Quisling å overta makten ved et statskupp. Tyskerne sendte en utsending til Trysil med krav om å innsette Quisling som ny statsminister, men Haakon 7. nektet å gi etter for det tyske kravet. Dette resulterte i et av de viktigste kildene vi har fra okkupasjonstiden.

Les artikkelen ved samme navn ovenfor før du løser denne oppgaven.

Studer et av Norges viktigste kilder fra okkupasjonstiden. Hvorfor ble den et så viktig symbol for frigjøringskampen under okkupasjonen?

Den 9. april 1940 startet den tyske okkupasjonen av Norge. Tyske soldater marsjerte inn i de største byene og tok over den formelle styringen av landet vårt. Fotografiet du skal studere, er fra Oslo like etter at okkupasjonen startet.

Egil Magnus Berg fra Trondheim forteller om å seile i konvoi over Atlanteren, og nyheten om senkingen av krigsskipet Bismarck, et skip mange sjøfolk fryktet i første del av krigen. Berg har fortalt sin historie til Bente Heggvik som er tilknyttet Statsarkivet i Trondheim.

Den 25.09.1940 gjorde den tyske okkupasjonsmakten NS til Norges eneste lovlige parti. I løpet av de aller første dagene av okkupasjonen tok tyskerne kontroll over aviser og kringkasting, kino og teater ved hjelp av sensur. Medlemmer av Nasjonal Samling (NS) hjalp dem etter hvert med det. Men hvordan fikk man rekruttert medlemmer til NS?

Den tyske okkupasjonen av Norge varte i fem år fra 1940 til 1945. Okkupasjonsmakten gjorde Nasjonal samling (NS) til Norges eneste lovlige parti og innsatte Vidkun Quisling som ministerpresident. Men hvordan rekrutterte NS medlemmer til tysk krigstjeneste?

Denne oppgaven passer til artikkelen ovenfor: Nasjonal Samling - Deltagelse og rekruttering

Den 16. november 1943 drønnet 155 tunge amerikanske bombefly over det norske fjellandskapet med kurs mot Rjukan. Angrepet skulle ramme den tyske tungtvannsproduksjonen, men resultatet ble også en katastrofe for samfunnet innerst i Vestfjorddalen.

Tolv bombefly av typen De Havilland Mosquito er på vei inn Oslofjorden for å slippe bomber mot et bestemt mål i Oslo sentrum. Hva skjedde egentlig denne dagen, og hvorfor?

Etter at Tyskland invaderte Norge i april 1940, ble det snart klart at mange nordmenn ikke hadde tenkt å gi opp kampen mot inntrengerne. Det var mange måter å kjempe på.

Denne oppgaven tar for seg en riktig spennende hendelse i Max Manus' liv og karriere som motstandsmann og krigshelt under andre verdenskrig i Norge.

Tyskerne brukte mye tid på å forsøke å stoppe og fange Max Manus. I arkivet etter Statspolitiet, som befinner seg i Riksarkivet, finnes hele seks esker med materiale om Max Manus og hans virke.

Alle som bodde i Norge under okkupasjonen, måtte på en eller annen måte forholde seg til okkupasjonsstyret. Bare helt unntaksvis kan en tenke seg at null samarbeid var mulig. Men hvor gikk grensene for hva som var akseptabelt og ikke?