ENG
Oscarsborg_vaktjournal_liten

Oscarsborg vaktjournal 1940

Journalen dokumenterer en av de mest dramatiske hendelsene i norsk historie. Nedtegnelsene gir et kortfattet men levende inntrykk av hva som ble observert fra hovedvakten på Oscarsborg morgenen 9. april da tyske krigsskip kom inn Oslofjorden. Blekksøl og glassbiter i protokollen vitner om dramatikk da krysseren «Blücher» ble beskutt av torpedoskyts fra festningen og sank to timer senere.

Oscarsborg vaktjournal, side 1
Side 1, 9. april 1940

Vaktjournalen-fra-Oscarsborg-festning-9.-april-1940
Side 2, 9. april 1940.  Foto: Odd Amundsen, Riksarkivet.  Arkivreferanse: RAFA-4479 Forsvarsdepartementet, Oscarsborg festning. Serie Fa, arkivstykke 1, Vaktjournal 27. mars - 10. april 1940

Du kan laste ned kilden nederst på denne siden 

Senkingen av Blücher førte til at den tyske invasjonen av hovedstaden ble flere timer forsinket. De tyske soldatene kom til Oslo med fly først et stykke ut på dagen 9. april.

Regjeringen og kongehuset fikk derfor tid til å områ seg og flykte ut av Oslo. Hvilken betydning det fikk for den norske motstandskampen at både regjering, storting og kongehuset slik unngikk tysk fangenskap, kan vanskelig overvurderes.

Samtidig med at angrepet mot Blücher foregikk, satt vakthavende soldat og førte journalen. Dette gjør vaktjournalen for 8.– 9. april til et unikt dokument. Her foreligger et samtidig vitnesbyrd om hva som foregikk. Hendingen skildres i nøkterne ord  og håndskriften er klar og stø. Imidlertid vitner den store blekkflekken om rystelser som på en eller annen måte har ført til at blekkhuset til soldaten i vaktbua har veltet og sølt blekket utover protokollen. Samtidig er det små rester av glass i protokollen som tyder på at vinduer er blitt knust. Slik sett blir journalen også en levning som vitner om hva som skjedde.

Vaktjournalen ble først avlevert til Riksarkivet i 2003 fra Arbeiderbevegelsens arkiv. Der hadde den ligget siden 1970-tallet blant arkivmateriale etter Frisørenes fagforening. Det er ikke kjent hvordan den er kommet til Frisørenes fagforening – om det er en av soldatene som var på vakt 9. april som tok den med seg og som var eller seinere ble frisør, eller om den er kommet dit på annen måte vet vi ikke.

Se også kildeoppgaven Krigen kommer til Norge som blant annet inneholder en maskinskrevet versjon av notatene gjort 9. april.