ENG
Ilanddrevne dokumenter fra Blücher - 1A

Ilanddrevne dokumenter fra Blücher

9. april 1940 ble panserkrysseren Blücher senket i Drøbaksundet. Soldatbøker, fotografier, brev, kart og militære instrukser var blant de mange tyske dokumentene som ble funnet drivende blant oljesøl og vrakgods i Oslofjorden i dagene etter. Tallet på omkomne er usikkert, men av de rundt 2400 personene som var om bord skal oppimot 500 ha omkommet.

Ilanddrevne dokumenter fra Blücher - 1
En av mange, anonyme tyske soldater som skulle til Norge 9. april 1940. Hva vet vi om dem? Werner Praefke mistet soldatpasset sitt. Hvordan gikk det med ham? Dagen etter innslaget på NRK (se lenke nederst på siden), ringte datteren hans oss og kunne fortelle at Werner hadde overlevd krigen og levd et langt og lykkelig liv. 
Ilanddrevne dokumenter fra Blücher - 2
"Operasjon Weberübung" var åpenbart ombort på Blücher, og mesteparten av de ilanddrevne dokumentene stammer fra denne planen. Dette kartet, med oljesøl fra Blücher, er et eksempel. Kartet har markerte røde prikker, som sannsynligvis markerer viktige steder tyskerne skulle få kontroll over. Klarer du å identifisere hva som lå på de røde prikkene i 1940, og hva som ligger der i dag? 
Ilanddrevne dokumenter fra Blücher - 3A
Et annet eksempel fra "Operasjon Weberübung" er disse to dokumentene som viser dekknavnene tyskerne brukte over steder på Østlandet. 
Ilanddrevne dokumenter fra Blücher - 3B
Hvilket dekknavn fikk Horten og Arendal?

Arkivreferanse: Riksarkivet, Forsvarets krigshistoriske avdeling, Sjøforsvaret, Ye 182

Du kan laste ned kildene nederst på denne siden 

I alt har vi skannet 78 av dokumentene som drev i land etter at Blücher sank. Du kan se samtlige på Digitalarkivet. For å laste ned bilder herfra høyreklikker du og velger "Lagre bildet som".

Natt til 9. april 1940 gled den tyske panserkrysseren Blücher inn Oslofjorden. Skipet skulle være spydspiss i okkupasjonen av Oslo, men møtte isteden sin skjebne i Drøbaksundet. Krysseren ble rammet av skudd fra Oscarsborgs utdaterte batteri og deretter av torpedoer. I et inferno av flammer og eksplosjoner sank skipet og tok med seg hundrevis av soldater og mannskap i døden. Det er fortsatt uklart hvor mange mennesker som var om bord i Blücher og tallet på omkomne.  Skipet hadde en besetning på 1380 (1024 reddet), troppestyrker på 822 mann (528 reddet), antall sivile er mer usikkert. Tallet på omkomne er usikkert, men av de rundt 2400 personene som var om bord skal oppimot 500 ha omkommet.

Senkingen av Blücher forsinket okkupasjonen av Oslo og ga kongehus og regjering tid til å flykte.

I aprildagene etter senkingen av Blücher ble det funnet tyske dokumenter drivende blant oljesøl og vrakgods i Oslofjorden. Det dreide seg i hovedsak om militære instrukser, men også brev, soldatbøker og fotografier. En ung mann fra Sætre ytterst i Oslofjorden fant for eksempel angrepsplaner for Syd-Norge flytende i fjæra. Gutten skjulte dokumentene i to-tre år før han kom i kontakt med en kurer som brakte dem til London. Denne historien er ikke enestående.                        

Det kopierte kartet vi viser ovenfor over Oslo, var blant funnene etter soldatene på Blücher. Tyskerne skaffet seg det som fantes av tilgjengelige kart over Norge i forbindelse med okkupasjonen. Norske kart ble kopiert (som i dette tilfellet) eller produsert i Tyskland.

Kartet er påført avmerkninger med rød tusj. Disse punktene er ikke identiske med viktige bygninger som ble beslaglagt av tyskerne under krigen (som bl.a. Handelsstandens hus i Karl Johans gate, Viktoria terrasse i Vika, Oslo Handelsgymnasium i Parkveien, Aker sykehus, Stortinget, Slottet og Akershus festning og regjeringsbygget). Vi har ingen forutsetninger for å kunne si noe om hva som har vært hensikten med avmerkingen. Det vi med stor sikkerhet kan si er at punktene ikke har vært mål for sightseeing under Oslooppholdet.

Felles for en del av disse dokumentene er at de etter krigen havnet i arkivet til Forsvarets krigshistoriske avdeling.

Se innslaget om dokumentene fra Blücher på Dagsrevyen 10. april 2010

Se også kildeoppgaven Krigen kommer til Norge