ENG
Oslo havn 1798, silhuetter på fisketorget

Silhuetter og opplysningstid

Hva gjorde man på 1700-tallet om man ønsket å bevare et minne av familiemedlemmer? Silhuetten var en svært vanlig måte å forevige kjente og nære på. Her kan du lære hvordan.

PA-0149_Wilhelm Rasch, silhuett av mann i glass og ramme, ukjent.jpg
Silhuett av en ung mann en gang tidlig på 1800-tallet. Arkivreferanse: Riksarkivet, privatarkiv etter Wilhelm Rasch, PA-0149. Foto: Patricia Haeck

Silhuetter og opplysningstiden

Hva er en silhuett?
Silhuetter, altså svarte profiler på lys bakgrunn, var 1700- og tidlig 1800-tallets «foto». De var raske å lage, og man trengte ikke noen særlige kunstneriske evner eller ferdigheter. I motsetning til malte portretter kunne silhuettene lages av hvem som helst. De kunne også være små slik at man kunne ta med seg bilder av sine kjære om man var på reise eller langt borte fra hverandre.

 

A_man_drawing_the_silhouette_of_a_seated_woman_on_translucen_Wellcome_V0049670
Tegning av R. Schellenberg. En mann tegner silhuett av en dame en gang på 1700-tallet. Bildet er hentet fra Wikimedia Commons. 

Ny oppfinnelse
I siste halvdel av 1700-tallet og de første tiårene av 1800-tallet fikk man hjelpemidler som gjorde det enklere og raskere å lage silhuetter. Redskapene var enkle – en ramme med glass som ble festet til en stol, og en lyskilde. Se bildet over. Mellom glassruten og lyskilden plasserte man personen, i profil. På arket som var festet til glassruten så man da profilen til personen. Profilen var rask og enkel å streke opp med blyant.

Etterpå fylte man inn profilen med svart blekk eller maling, og klippet den ut med en god, spiss saks. Denne ble så limt på en lys bakgrunn.

Opplysningstiden
Redskapene som gjorde silhuettene raske og enkle å lage bygget på kunnskaper om lys, perspektiv og symmetri. Dette var kunnskaper som sammen med andre vitenskapelige fremskritt ble spredd i Europa på 1600- og 1700-tallet. På grunn av utviklingen og spredningen av kunnskap kalles denne perioden for Opplysningstiden.

Da kameraet kom
Mange tegnet eller malte også bakgrunner eller klær til silhuettene. Slik ble de satt inn i mer fargerike og detaljerte omgivelser. Dette var likevel ikke nok til at de overlevde inn i moderne tid. Silhuetter gikk av moten da kameraet kom rundt 1840-tallet. Den svarte profilen klarte ikke konkurrere med detaljene i fotografiet.

Vanskelige ord

Perspektiv = I dette tilfelle: en teknikk som brukes for å overføre en tredimensjonell verden over på et todimensjonalt papir. Se mer på Store norske leksikon.

Symmetri = Noe er symmetrisk når det er likt på begge sider. Når den ene halvdelen av et objekt (gjenstand, menneske, geometrisk tegning) er et speilbilde av den andre. Mangel på symmetri betegnes som asymmetri.

Opplysningstiden = Idealet i denne perioden var rasjonalisme, fornuft og liberalisme. For å få dette til måtte det opplysning til. For å bli opplyst måtte man få adgang til kunnskap. Fokuset på kunnskap og opplysning ga en blomstringstid for blant annet naturvitenskapen, som igjen utfordret det hittil dominerte verdenssynet - det religiøse. Opplysningstiden i Danmark-Norge regnes til perioden 1720-1802.

Lag din egen silhuett

Du trenger:

  • Ett vindu eller en stor rute pleksiglass
  • Ark og teip som festes på glasset
  • Lommelykt
  • Mørkt rom
  • Stol
  • Noe som lar deg støtte opp glasset mens du tegner
  • En person eller leke

Tegn av silhuetten. Fyll den inn med svart maling. Klipp forsiktig ut.

Har dere tid, lag gjerne flere silhuetter som dere setter sammen til å fortelle en historie.

Vil du lese mer om silhuetter? Se mer på forskning.no

Silhuetter i norske museer.