ENG
Statsarkivet i Hamar

Statsarkivet i Hamar

Velkommen til Statsarkivet i Hamar. Arkivet dekker de tidligere fylkene Hedmark og Oppland (fra 1.1.2020 Innlandet fylke). Nedenfor finner du informasjon om adresse, åpningstider og andre praktiske opplysninger som er nyttige ved besøk.

 

Besøksadresse

Lille Strandgate 3, 2317 Hamar.

Åpningstider

Mandag: 09.00 - 15.00
Tirsdag: 09.00 - 15.00
(Vi tar forbehold om endringer. Ring gjerne 480 55 666 før du kommer)

Pga. smittevernsregler med 2 meters avstand har vi justert antall plasser på lesesalen. Vi har nå 12 plasser tilgjengelig for gjester. Merk at det derfor er mulig at lesesalen blir full – og du blir henvist til å komme igjen senere. Det er dessverre ikke mulig å bestille plass på forhånd. 

Sommeren 2021:

Arkivverkets lesesaler holder stengt uke 28, 29, 30 og 31 (12.07 tom. 08.08)

Vær oppmerksom på følgende tiltak:

  • Bruk av munnbind er påbudt.
  • Alle gjester må bruke antibac ved ankomst.
  • Alle gjester må registrere seg med navn og telefonnummer i skranken.
  • Felles utstyr som PC og skannere kan ikke benyttes, men ta gjerne med eget utstyr.
  • Det er begrenset antall plasser for besøkende.
  • Hold deg hjemme hvis du er syk.
  • Hvis du har testet deg for korona må du vente til du har fått negativt prøvesvar før du oppsøker lesesalen

Kontakt oss

Du kan kontakte Arkivverket hvis du har spørsmål eller trenger hjelp.

Praktisk informasjon for besøkende

Adkomst

Hvis du kommer med bil, har Statsarkivet tre gratis parkeringsplasser på sydsiden av bygningen. Disse er skiltet inne på parkeringsplassen til Rema 1000. Ellers er det avgiftsbelagte parkeringsplasser tett ved bygningen. Disse har en avgift på kr. 17,- per time med en begrensning på maksimalt tre timers parkering. På parkeringsplassen ved Mjøskanten kan bilen stå hele dagen, og oppdaterte opplysninger om avgifter finner du på Hamar kommunes nettside. Mjøskanten er et par minutters spasérgang fra Lille Strandgt. 3.

Jernbanestasjonen og bussterminalen ligger i en gangavstand på ca. 5 minutter.

Lesesal

Statsarkivet i Hamar har en lesesal med plass til 10 besøkende, og lokalene er tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Når du går inn publikumsinngangen til Statsarkivet, vil du bli tatt imot av lesesalsinspektøren. Ved døra inn til lesesalen ligger en gjestebok, hvor den besøkende skriver inn sitt navn. Ved første gangs besøk fylles også ut en registeringsblankett med navn og adresse.

Yttertøy skal henges i garderoben. Vesker, mapper eller liknende plasseres enten i låsbare skap i garderoben eller på et bord inne på lesesalen ved siden av lesesalskranken. Det er kun tillatt å ta med skrivemateriell, nødvendige papirer og eventuelt bærbar PC. Passord til trådløst nettverk er oppgitt på oppslag inne på lesesalen. Bruk av mobiltelefon er ikke tillatt

Du er like velkommen i Statsarkivet enten du skal drive vitenskapelig forskning, undersøke juridiske rettigheter eller drive med slektsgransking. Statsarkivet har arkivmateriale etter statlige og private arkivskapere. Lesesalsinspektøren kan gi nødvendig rettledning, både om hva slags arkivmateriale du trenger, hvordan arkivkatalogene brukes, hvordan finne frem i arkivmaterialet og hvordan lese vanskelig skrift. Lesesalsgjesten må imidlertid være innstilt på å gjøre arkivundersøkelsene selv.

Arkivsaker som skal brukes på lesesalen kan bestilles på Arkivportalen.no, ved personlig frammøte eller e-post til lesesalen. Oppgi mest mulig korrekt kildereferanse.

Om du bestiller på stedet, vil det normalt ta 5-15 minutter å finne fram materialet. Arkivsaker som skal brukes etter kl. 14.30 på onsdager må forhåndsbestilles. For å få utlevert det ønskede arkivmaterialet, må det fylles ut en rekvisisjon. Denne leveres til lesesalsinspektøren, som sørger for at sakene blir hentet i magasinet.

Det meste av arkivmaterialet er fritt tilgjengelig for alle. Noe er imidlertid underlagt taushetsplikt, først og fremst av hensyn til personvernet. Dersom det ønskes tilgang til slikt materiale, må det søkes spesielt om dette.

Bibliotekbøker og annet trykt materiale som står framme på lesesalen kan brukes uten å fylle ut rekvisisjon.

Forskerrom

For forskere som skal arbeide med f.eks. masteroppgave, doktoravhandling eller bygdebøker, og som trenger å arbeide uforstyrret av andre lesesalsbesøkende, har vi to forskerrom i tilknytning til lesesalen. Arbeidstida blir da innenfor lesesalens åpningstid. Ønsker du å søke om reservasjon av forskerrom kan du bruke dette skjemaet.

Bibliotek

Statsarkivet i Hamar har en omfattende boksamling, hvorav særlig litteratur med lokalhistorisk relevans er vektlagt.

En del av boksamlingen står i hyllene på lesesalen, men mye av samlingen står inne i magasinene. Mange av titlene er registrert i Arkivverkets felles bokbase, der registeringen pågår fortløpende. For eldre bibliotekbøker en ikke finner i databasen kan det undersøkes i manuelle kortregistre på lesesalen.

Bøkene kan kun brukes på vår lesesal, vi tilbyr ikke utlån (hjemlån). Vi låner heller ikke ut til - eller inn fra - andre bibliotek.

Spisekrok

I den åpne garderoben rett utenfor lesesalen er en sittegruppe, hvor du kan ta gratis pulverkaffe og spise medbragt matpakke. Matbutikk finnes i første etasje i samme bygning, og det er flere serveringssteder i umiddelbar nærhet. Det er ikke tillatt å bringe mat eller drikke med inn på lesesalen.