ENG

Rapporter om arkiv

Her finner du en liste over ulike rapporter, utredninger, undersøkelser o.l. utarbeidet av Arkivverket, arkivsektoren og andre. Listen vil oppdateres fortløpende.

Riksrevisjonens undersøkelse av arkivering og åpenhet i statlig forvaltning (2017). Målet med undersøkelsen har vært å kartlegge og vurdere statsforvaltningens arkiverings- og journalføringspraksis for offentlige saksdokumenter og vurdere i hvilken grad forvaltningen legger til rette for innsyn og åpenhet. I tillegg er det vurdert hva som er de mest sentrale årsakene til mangelfull arkivering, journalføring og offentlighet.

Riksrevisjonens undersøkelse av digitalisering av kulturarven (2017). Trass i målet frå Stortinget om best mogleg tilgang til kulturarv, er størsteparten av samlingane i norske kulturinstitusjonar framleis ikkje digitaliserte. Konsekvensen er at kulturarv kan gå tapt.

En sammenstilling av utviklingen i arkivinstitusjonene 2007-2015. Ellen Røsjø (2017). Går igjennom tallenes tale for å beskrive status i 2015 og utviklingen for hele arkivlandskapet, men med vekt på kommunearkivinstitusjonene. 

Konseptutredning om modernisering av arkivvedlikehold og overføring til arkivdepot. Arkivverket (2017). MAVOD-rapporten. Arkivverkets utredning av hvordan arkivvedlikehold og overføring til depot i offentlig forvaltning kan moderniseres.

Magasinkapasitet for privatarkiv (papir) i Oslo-området. SAMDOK (2016). Tar for seg magasinsituasjonen i Oslo, plassmangel og behov for felles magasinløsning.

Magasinkapasitet for papirarkiver i kommunal sektor. SAMDOK (2016).Tar for seg behovet for magasinplass dersom det blir et stort omfang av kommunesammenslåinger. Er det tilstrekkelig ledig magasinkapasitet i depotinstitusjonene til å kunne ta imot mengden papirarkiver som da vil bli overført? Estimerer hvilke kostnader det vil medføre å bygge ut en tilstrekkelig magasinkapasitet for å kunne imøtekommer behovet.

Innsyn i forvaltningen - Kompetanse, etterspørsel og makt. Evaluering av offentleglova. Oxford Research (på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet) (2016). Evalueringen gir ny, viktig informasjon om hvordan offentleglova fungerer i praksis. Evalueringen fra Oxford Research besvarer først og fremst hvordan offentleglova blir praktisert i dag, hvilke hovedutfordringer offentleglova medfører og hva som er barrierer og drivkrefter for at intensjonene om mer innsyn skal realiseres.

Kartlegging av arkiv i statlig sektor. Arkivverket (2015). Oversikt over mengden fysisk og elektronisk skapt arkivmateriale hos statlige organer.

eArkiv i offentlig forvaltning Etablering av en datadrevet infrastruktur for løpende overføring av elektroniske arkiv til eArkiv og digitalt depot. Sopra Steria (på oppdrag av Riksarkivet) (2015). Bakgrunn for rapporten er Arkivverkets budsjettsøknad for 2015 (levert i januar 2014) om behov for store endringer i hvordan elektronisk skapt arkivmateriale i offentlig sektor sikres, bevares og overføres til Riksarkivet. Søknaden ble ikke tildelt midler for 2015. I denne rapporten konkretiseres forslaget, og behovet for en teknisk infrastruktur eller arkivarkitektur utdypes. Det er gjort en forenklet analyse av samfunnsøkonomiske konsekvenser og gevinster med spesiell fokus på kostnadsbesparelser ved overgang til en automatisert prosess for overføring av arkivmateriale til depot (Riksarkivet).

Kartlegging av digitalt skapt materiale i kommunal sektor 1985 til 2010. SAMDOK (2014). Tallfester antall bevaringsverdige uttrekk i kommunal sektor i tidsrommet og estimerer kostnader for sikring av materialet for ettertiden.

En helhetlig samfunnshukommelse – privatarkiv. SAMDOK (2014). Danner grunnlaget for Riksarkivarens strategi for privatarkivarbeidet i Norge. Viser utviklingen og situasjonen for privatarkivene i Norge.

Riksrevisjonens undersøkelse av arbeidet med å sikre og tilgjengeliggjøre arkivene i kommunal sektor (2010). Målet med undersøkelsen har vært å vurdere i hvilken grad Kulturdepartementet har ivaretatt sitt overordnede ansvar for å sikre at bevaringsverdig arkivmateriale i kommuner og fylkeskommuner blir tatt vare på og gjort tilgjengelig for ettertiden

Til kildene! Kartlegging av regionale og lokale arkiver. ABM-utvikling (2007). Presenterer data om forvaltning og formidling av arkivmateriale og tradisjonsmateriale av lokalt og regionalt opphav. Gir en oversikt over 1) hvordan bevaringsinstitusjonene er organisert og hvilke rutiner de har for arbeidet med arkiv, 2) hvilke typer arkivmateriale disse institusjonene har, 3) hvilke samfunnsfunksjoner og geografiske områder materialet dokumenterer, og 4) bevarings- og formidlingssituasjonen for materialet.

Eit nytt regionalt arkivlandskap. Nysæter-utvalget (2005). Undersøkte organiseringen av kommunale arkivinstitusjoner. Utvalgets anbefaling var å etablere såkalte regionarkiv, der alt arkivmateriale fra staten, fylkeskommunene og kommunene samles under ett tak. Startskuddet til målet om sterke regionale arkivinstitusjoner!

Arkivverkets undersøkelse av arkivholdet i statlige virksomheter (Stasundersøkelsen). Årlig siden 2018. Retter seg mot arkivholdet i offentlig sektor. Spørsmål om arkivorganisering, rutiner og oppfølging av regelverk.

Arkivverkets undersøkelse av arkivholdet i kommuner og fylkeskommuner (Kommuneundersøkelsen). Årlig siden 2010. Retter seg mot arkivholdet i offentlig sektor. Spørsmål om arkivorganisering, rutiner og oppfølging av regelverk.

Arkivstatistikken. Årlig siden 2008. Statistikk for arkivinstitusjoner og arkiv i bibliotek og museum. Del av Norges offisielle kulturstatistikk. Spørsmål om arkivbestand, bruk av arkiv, formidling av arkiv og institusjonenes interne organisering.