ENG
22.juli.2011-Utøya

Blomster, flagg og hilsener lagt ned på Utøya etter terrorangrepet på Norge 22.07.2011. Foto: Per Mandt. Bildet finnes på Fotoweb

Til minne om 22. juli 2011

Etter terroraksjonene på regjeringsbygget og Utøya tok Riksarkivaren tidlig initiativ til at minnene som ble lagt ned ved kirker, minnesmerker og andre offentlige steder skulle bevares for ettertiden.

Minnemateriale 220711
Fotot: Odd Amundsen, Riksarkivet
Arkivreferanse: Riksarkivet, Minnematerialet etter 22.07.2011


Du kan laste ned bildet nederst på siden

Ved å samle inn minnematerialet på denne måten fikk man tatt vare på folks spontane utrykk over hendelsene. Riksarkivet fikk under hele høsten 2011 tilsendt minnemateriale fra inn- og utland, kommuner, organisasjoner, skoler og enkeltpersoner.

De mange hilsenene er et sterkt uttrykk for sorg, solidaritet og samhold fra et samlet folk. 

Minnematerialet fremstår dessuten som viktig dokumentasjon for forskere som vil studere folks reaksjoner på hendelsene. Samlingen består av minst 20 000 kondolanser, dikt og tegninger og 5 000 gjenstander, i hovedsak bamser, smågjenstander og flagg.

Materialet er blitt digitalisert og et utvalg er publisert på Digitalarkivet. Her kan man se cirka 1 200 dokumenter og 200 gjenstander. Merk at en del bilder er klausulert av hensyn til personvernet, da flere av tegningene og gjenstandene inneholder bilder og navn av ofrene.