Sprit og sprengstoff i lensmannsarkivene
Lensmennenes oppgaver har ikke bare vært å sørge for ro og orden i distriktene, og etterforske mulige lovbrudd. Som statens forlengede arm i distrikts-Norge har de også hatt et vell av andre oppgaver. Arkivene etter dem er derfor mangfoldige, og arkivmaterialet er både spennende og også litt overraskende. Her kommer noen eksempler fra ulike lensmannsarkiv på Vestlandet.
De fleste forbinder nok lensmennene med rollen som politi i distriktene; en med ansvar for å holde ro og orden og for å etterforske lovbrudd. Lensmennene har imidlertid hatt en mengde ulike oppgaver opp gjennom historien. Dette henger sammen med at lensmannen, sammen med presten, var statens forlengede arm ut i distrikts-Norge. Lensmannen fikk derfor tildelt mange ulike oppgaver, og dette har igjen nedfelt seg i arkivmateriale de har etterlatt seg. I denne artikkelen skal vi se nærmere på noe av det som finnes i lensmannsarkivene i Statsarkivet i Bergen, men sammenfallende materiale vil man finne i arkiver etter lensmenn i alle landets statsarkiv.
Sprengstoff og sprit
I lensmannsarkivene finner man de vanlige seriene med kopibøker, journaler og korrespondanse, samt anmeldelses- og justisprotokoller. Lensmannen utførte også branntakstforretninger, registrerte dødsfall, utførte auksjoner, noterte hvem som hadde flyttet inn og ut av distriktet, utarbeidet manntall i forbindelse med valg, for å nevne noe. I tillegg inneholder arkivene etter lensmennene også materiale av det mer kuriøse slaget, eksempelvis om tobakksdyrking, brennevin, sprengstoff og hundeskatt.
Inntak av sprit og befatning med sprengstoff hører definitivt ikke sammen. I flere lensmannsarkiv finner man imidlertid materiale om både brennevin og dynamitt. I arkivet etter lensmannen i Bruvik finnes det flere protokoller over «spritattester» for perioden 1926-1955, mens det i arkivet fra Lavik finnes sprengstoffprotokoller. Innkreving av hundeskatt var også en oppgave lensmannen tok seg av i en periode, og eksempelvis har lensmannen i Sund og Austevoll sirlig protokollert hvem som hadde betalt den pålagte skatten på å holde hund.
Tobakksdyrkning
I enkelte lensmannsarkiv finner man også protokoller over oppmåling av areal for tobakksdyrking, for eksempel fra lensmannen i Hafslos arkiv. Her finnes det to protokoller som dekker perioden 1903 til 1945.
Lite brukte arkiver
Totalt inneholder lensmannsarkivene ved Statsarkivet i Bergen flere hundre hyllemeter med materiale. Det varierer i stor grad hvor omfattende arkivene fra de ulike lensmannsdistriktene er. Hva som er bevart og avlevert til statsarkivet er ofte tilfeldig, og det er nok dessverre mange bokser og protokoller som har gått tapt i årenes løp. I mange arkiv er det lakuner i enkelte serier, mens det i enkelte arkiv mangler hele serier.
Min erfaring er at lensmannsarkivene er lite benyttet av våre brukere, det være seg slektsgranskere, lokalhistorikere og forskere. Tro meg, lensmannsarkivene er en gullgruve for de som vil finne lokalhistorisk interessant materiale, også av det mer kuriøse slaget som vi har sett over. Dermed går oppfordringen ut til alle arkivbrukere der ute, bruk lensmannsarkivene; let og dere vil finne!
Av Terje Nomeland. Han er historiker og ansatt som arkivar i seksjon for brukertjenester ved Statsarkivet i Bergen.
Aktuelle lenker
I lensmannsarkivene finner du også branntakstprotokoller og ulike valgmanntall. Mange av disse er skannet og tilgjengelige i Digitalarkivet. For Hordaland og Sogn og Fjordane finner du dem her.
Vil du se lensmannsarkiv fra andre fylker?
Gå til www.arkivportalen.no, skriv "lensmannen" i søkefeltet og avgrens videre ved å velge arkivinstitusjon.