ENG
Sjømannsbrev del _topp

Statsarkivet i Tromsø, P-0580 Bruun-Hanssen, John /D/L0001

Sjømannsbrev 1904

Julen 1904 skrev matros John Bruun-Hanssen hjem til sine foreldre i Norge. John beskriver hverdagen ombord, og forteller om store forskjeller i arbeidet ombord på dampskip i forhold til seilskip.

John starter brevet med at han trives ombord, men lengter hjem. Det er hans første tur på et dampskip og det er i tillegg et engelsk skip slik at alle kommandoer blir gitt på engelsk. Tidligere seilte han som jungmann på seilskip og nå har han fått hyre som matros. Han synes livet er blitt lettere fordi han slipper å bruke frivakter på å gjøre fast seil eller gå dagevis i våte klær. Det er også bedre kost ombord, blant annet fersk kjøtt. John ramser opp alle havnene de skal til, før han avslutter med at han har truffet på en kamerat hjemmefra.

John Bruun-Hanssen ble født i Tromsø 4.4.1887. Han reiste første gang til sjøs i 1903. I sjømannsruller for Tromsø mønstringsdistrikt finner man innført de skip han var mønstret på i tidsrommet 1903-13. Statsarkivet i Tromsø oppbevarer en samling brev som han skrev til sine foreldre i perioden 1903-12. Det er brev fra steder skipet var i havn, noe som omfatter en rekke byer i Europa, Amerika og Asia.

Sjømannsbrev del 1_

Matros John Bruun-Hanssen var 17 år gammel da han skrevet dette brevet til sine foreldre i 1904.

Sjømannsbrev del 2