ENG
Midttun dagbok

Statsarkivet i Kongsberg, P-1128, Midttun, Jørund (fylkesskogmester) Fa – Dagbøker, notatbøker, eske 1 (Minne))

Jørund Midttun – et brev fra barndommen 1898

I arkivet etter fylkesskogmester Jørund Midttun er det bevart en rekke dagbøker. I disse har han også lagt inn en del postkort og noen brev – men først og fremst har han illustrert dem med egne fotoer. Midttun var fylkesskogmester i Telemark, og han vokste opp i Øyestad i Aust-Agder.

I den første dagboka (1887-1902) ligger et brev fra da han var barn, det første brevet han noensinne hadde mottatt skriver han i dagboka. Brevet var fra foreldrene hans, Jørgen og Marta, til Jørund og søsteren Maria. Foreldrene var på besøk i Bergen sommeren 1898 og i den anledning sendte de brev hjem med både beskjeder, beskrivelser av hva de hadde opplevd og ikke minst skrev de om hvor mye de savnet barna. Jørund var rundt 11 år i 1898. 

Midttun dagbok

Omsorgsfulle foreldre

Foreldrene var på reise i anledning Landutstillingen som var i Bergen. Utstillingen omfattet håndverk og industri, landbruk, kunst og husflid, og var også arena for Norges første internasjonale festspill. I Bergen var det «mykje fint og rart til aa sjaa og høyre» skrev foreldrene, og de hadde vært på den «makalaus fine utstillingi». Der hadde det vært så mye å se at de godt kunne ha vært der i flere uker. I tillegg hadde de vært på fest i Haakonshallen, og det hadde vært ordentlig «gildt» å sitte i den gamle kongehallen og høre på taler og sang.

Men uansett hvor fine opplevelsene var så savnet foreldrene barna sine. Hver time tenkte de på dem, og ikke minst på lille Borghild som kun var ett år i 1898. De hadde med seg et portrett av den lille datteren, og når de tok det frem ble lengtingen bare større og de kunne vanskelig holde tårene tilbake - skrev de. Og ikke minst, trodde de og kanskje håpet de, at datteren skulle spørre etter dem og det var som om de kunne høre den klare stemmen hennes.

Som et innskudd på den ene siden av brevet har de gitt beskjed til barna som var hjemme: «Sælg dei smaa hanetupparne til Sommervill og deretter kjøp ein mjuk skjinnkrage til Borghild, så ho kan bruka naar de gaaer ut. Elnore kann vera med deg til byn». Dette bare understreker at de hadde barna i tankene under hele turen.

Midttun brev
Brevet fra foreldrene er skrevet sommeren 1898. Jørund var da 11. år.
Midttun brev forts.