ENG
Statsarkivet_slektsgransking_2

Slektsverksted på Statsarkivet i Bergen. Foto og utlån: TV Vest

Vil du være med på «slektsverksted»?

Slektsgransking blir stadig mer populært, men det kan være vanskelig å vite både hvor man skal begynne eller hvordan man skal komme videre. Slektsverkstedene kan hjelpe deg!

Hva er et slektsverksted? 

Ved Arkivverkets lesesaler arrangeres det jevnlige slektsverksteder, der du får hjelp til å komme i gang med egen slektsgransking. Det er dyktige frivillige som gjør dette tilbudet mulig. I tillegg til ansatte i Arkivverket stiller nemlig erfarne slektsgranskere fra foreningen Slekt og Data opp som slektshjelpere. Ved enkelte statsarkiv er det også andre foreninger som stiller opp, slik som ulike historie- og slektshistorielag.

Her kan du se en reportasje fra et slektsverksted i Bergen, laget av TV Vest. 

Hva kan du få hjelp til?

Slektsverkstedene tilbyr hjelp til å søke i Digitalarkivet, men også veiledning til arkivmateriale som ikke er digitalt tilgjengelig. Selv om stadig mer arkivmateriale digitaliseres, er det meste fortsatt i arkivmagasinene. Det å lese håndskrift kan også være vanskelig i begynnelsen, men også dette kan du få hjelp til.  

Hva bør du gjøre før du kommer?

Det er en stor fordel om du har undersøkt litt på forhånd; hvem var dine besteforeldre/oldeforeldre. Hvor og når ble de født? Har du fullt navn og fødselsdata (dato, år og fødested/kommune) på besteforeldrene dine er det enklere for slektshjelperne å finne igjen forfedrene dine i Digitalarkivet. Du kan gjerne ta med egen pc, men det går helt fint uten også.

I tillegg til søk i Digitalarkivet, vil du også få nyttige tips om andre digitale slektshistoriske kilder. 

Tilbudet er gratis og åpent for alle. I kalenderen vår kan du se når og hvor det arrangeres slektsverksteder.