ENG
klasserom - Kevin og Sander

Elever fra Berlevåg ungdomsskole

Nye skolesider

Samtidig som Arkivverket i dag lanserer nye nettsider, er vi stolte av å presentere den nye flotte skolesiden vår.

Skolesiden inneholder ikke bare en rekke kildeoppgaver for ungdomstrinnet og videregående, men også spennende artikler, kilder og foto til inspirasjon i undervisningen. Et særskilt eksempel her er nettutstillingen laget av 9. klasse på Berlevåg ungdomsskole.

I samarbeid med journalist og kunstner Eirik Audunson Skaar har vi vært så heldige å få legge ut resultatet av en workshop han har hatt med elever på Berlevåg. Temaet for kunst og kulturminne-prosjektet, lansert i samarbeid med Nordnorsk kunstnersenter og den kulturelle skolesekken, omhandler de sovjetiske krigsfangene i Berlevåg 1940-45. Nettustillingen fungerte som en ekstra motivasjon for klassen, men er også tenkt å være en videre inspirasjon for andre klasser rundt omkring i landet. 
 
Elevene har jobbet svært hardt med å forske i sitt nærmiljø hvor sporene etter fangeleiren fortsatt ligger tydelige i terrenget. De undersøkte arkivmateriale blant annet fra arkivet etter Organisation Todt som beror i Riksarkivet, intervjuet tidsvitner og besøkte de fysiske restene etter krigen og fangeleiren. De hadde til og med tentamen om workshopen. Resultatet av elevenes forskning og egne tanker samt konklusjoner finner du her i denne spennende utstillingen. Stor takk til elevene og alle involverte. Vi håper at mange tar seg tid til å sette seg inn i et stykke norsk krigshistorie som ikke må gå i glemmeboken.