ENG
Finnemanntall illustrasjon

Nå kan du søke i Finnemanntallet for 1686

I forbindelse med Migrasjonsåret gjør Arkivverket en viktig kilde til innvandringshistorie lettere tilgjengelig.

crossings og av logo.png

Det er nå laget et nytt navneregister til Finnemanntallet, som er publisert på Digitalarkivet. Det betyr at du kan søke i kilden og finne igjen personer og husholdninger. Registeret er et resultat av et samarbeidsprosjekt med frivillige bidragsytere.

En unik kilde

Ingen andre kilder beskriver hele husholdet på Finnetorpene så tidlig som Finnemanntallet. Det er dessuten få autentiske kilder som forteller om kvinner og barn, fattigfolk og en minoritet så langt tilbake i tid.

Allerede fra slutten av 1500-tallet foregikk det en ganske betydelig migrasjon fra Finland og vestover. De fleste slo seg ned i Sverige, men en del dro også vestover over grensen til Norge.

Finnene slo seg ned i store, ubebodde skogtrakter, men etter hvert som trelastnæringen vokste og skogen fikk økt verdi, var det duket for konflikt. Myndighetene så behovet for regulering og kontroll, og i 1685 ble det bestemt at «alle slags Finner» i Norge skulle registreres i et manntall.

Kartleggingen er mer omfattende enn et vanlig manntall, fordi hele husholdet samt eiendomsforhold skulle beskrives. Finnemanntallet er derfor blitt selve grunnlaget for både å dokumentere innvandringen av skogfinner, men også selve folkegruppen.

Sånn finner du fram

Du finner navneregisteret på Digitalarkivet. For å søke etter person, åpner du plussmenyen «Personalia» til venstre, og skriver inn navnet du vil søke på. Når du har søkt opp en person, vil du også finne en lenke til skannet versjon av kilden, så du kan se originalen.

Du kan også lese mer om finsk innvandring og Finnemanntallet her.

Arkivverkets bidrag til Migrasjonsåret 2025

  • I 2025 markeres det nasjonale migrasjonsjubileet Crossings 200, i forbindelse med at det er 200 år siden den første organiserte utvandringen fra Norge til Amerika.