ENG
Storsteinen med utsikt over Tynset

Det er kort avstand fra Tynset sentrum og opp på flotte fjell. Storsteinen med utsikt over Tynset (Foto: Mali Hagen Røe)

Bli bedre kjent med Tynset

Arkivverket trenger nær 60 nye medarbeidere til Norsk helsearkiv på Tynset. De første stillingene ligger nå ute med søknadsfrist 19. august. I denne saken kan du bli bedre kjent med Hedmarkskommunen, og hva etableringen av helsearkivet betyr for Tynset og Fjellregionen.

 – Velkommen! Du vet vel at dette er Norges styggeste rådhus? ler tilflyttervert Gosia Kveberg da hun tar imot Arkivverket.

I 2010 gikk nemlig rådhuset i Tynset (brutalisme fra 1974) helt til topps i NRKs kåring av Norges styggeste bygg, en utmerkelse kommunen den gangen tok med godt humør og fremdeles er stolt av. I dag, åtte år senere, kan de skilte med andre mer positive utmerkelser, som at biblioteket i samme bygg er ett av Norges beste.

 – Kommunehuset er en møteplass der alle viktige institusjoner er samlet på samme sted, servicetorg, administrasjon, legekontor, helsestasjon, kulturhuset med kino, kulturskole og bibliotek. Sistnevnte scorer høyt på bibliotekkåringen hvert eneste år, noe vi er stolte av. Det yrer av liv i kommunehuset på ettermiddagen, forteller Kveberg.

 

Kommunehuset er en møteplass der alle viktige institusjoner er samlet på samme sted. I 2010 gikk rådhuset i Tynset helt til topps i NRKs kåring av Norges styggeste bygg (foto: Arkivverket)
Kommunehuset er en møteplass der alle viktige institusjoner er samlet på samme sted (foto: Arkivverket).

 

Tettsted i vekst

Tynset er en kommune i Østerdalen i Hedmark. Tar du tog fra Oslo tar det litt over fire timer å komme seg til Tynset. Fra Trondheim tar togturen tre timer. På Røros, fem mil nord for Tynset, er det flyplass med to daglige flyvninger tur retur Gardermoen.

Tynset teller 5400 innbyggere og er regionsenteret i Nord-Østerdal. Det betyr at kommunen har sykehus med akuttfunksjoner, politi, tingrett, jordskifterett og en helt ny videregående skole (2013). Et kompakt sentrum, med to kjøpesenter, gir også gangavstand til det meste.

– Er folk usikre på om de skal flytte hit er det greit å vite at Tynset er et tettsted i vekst. Det er planer om ytterligere nye leilighetskomplekser i sentrum, og vi ser at folk flytter fra nabokommunene og inn til Tynset, forteller Kveberg.

 

 

Tre om etableringen av Norsk helsearkiv 

Tidligere Tynsetordfører Bersvend Salbu var sentral i å få helsearkivet til Tynset. I dag er han direktør for Anno Musea i Nord-Østerdalen. Museumssenteret Ramsmoen ligger i Tynset sentrum, og er administrasjonssenter. Her har Salbu etablert en digitaliseringsenhet for alle museene, inspirert av jobben helsearkivet snart skal i gang med.

– Da det ble gjort vedtak på å etablere Norsk helsearkiv på Tynset skjedde noe i hodene på folk. Vi skulle få en stor statlig virksomhet til Tynset. Staten hadde tro på at vi på Tynset kunne få dette til. Den bekreftelsen skapte en grunnleggende optimisme, folketallet gikk opp, nye boligfelt ble etablert, bedrifter satset og butikker bygde ut. Det utløste framtidstro, og var veldig morsomt å oppleve.

 

Bersvend Salbu, direktør for Anno Musea i Nord-Østerdalen  (foto: Arkivverket)
Bersvend Salbu, direktør for Anno Musea i Nord-Østerdalen (foto: Arkivverket)

 

Mali Hagen Røe er avdelingsleder i Hedmark kunnskapspark avdeling Tynset:

– Norsk helsearkiv har gitt folk på Tynset tro på videre utvikling, det bygges mye og folk tenker nye tanker og ser muligheter. Det er ingen tvil om at helsearkivet, i tillegg til de arbeidsplassene det gir, også vil føre med seg sidebedrifter og helt nytt næringsliv man ikke hadde tenkt på før. En annen ting vi merker er at voksne som tidligere flyttet ut, nå flytter tilbake. Det er blant annet på grunn av optimismen som helsearkivet gir, men også fordi det er godt å leve her.

 

– Mange som flytter til Tynset vil ha med seg en partner som også må ha jobb. Hvorfor ikke få realisert drømmen om egen bedrift? Hos oss kan du få hjelp til å dyrke ideen din og vi har en dør inn til de som kan hjelpe deg, sier Mali Hagen Røe, avdelingsleder i Hedmark kunnskapspark avdeling Tynset.
– Mange som flytter til Tynset vil ha med seg en partner som også må ha jobb. Hvorfor ikke få realisert drømmen om egen bedrift? Hos oss kan du få hjelp til å dyrke ideen din og vi har en dør inn til de som kan hjelpe deg, sier Mali Hagen Røe, avdelingsleder i Hedmark kunnskapspark avdeling Tynset.

 

Bernt Robert Hansen, næringskonsulent i Tynset kommune:

– 50-60 nye arbeidsplasser er mye i en liten kommune som Tynset. Mange er spente på ettervirkningene av etableringen, blir det enda mer verdiskapning? De første som henter gevinst fra etableringen er de lokale entreprenørene som er med på å reise bygget. Boligfelt ble også ekspandert på grunn av helsearkivet. Det er en optimisme blant folk knyttet til etableringen, det gir arbeidsplasser og utvikling, og det skjer noe.

 

Tilflyttere som trives: Bernt Robert Hansen jobber som næringskonsulent i Tynset kommune. Han er fra Ås, men flyttet til Tynset i 1996. Tilflyttervert i Tynset kommune, Gosia Kverberg er fra Polen, men traff mannen sin som er fra Tynset i 2009, da de begge jobbet på Svalbard.
Tilflyttere som trives: Bernt Robert Hansen jobber som næringskonsulent i Tynset kommune. Han er fra Ås, men flyttet til Tynset i 1996. Tilflyttervert i Tynset kommune, Gosia Kverberg er fra Polen, men traff mannen sin som er fra Tynset i 2009, da de begge jobbet på Svalbard.

 

Fakta om Tynset

Under har vi samlet en del fakta om Tynset som kan være greit å vite for deg som vurderer å søke jobb ved Norsk helsearkiv:

Boliger


Det legges til rette for boligbygging i sentrum og kommunen har fleresentrumsnære, byggeklare tomter. For de som ønsker å bo utenfor sentrum er det også muligheter for dette.

Barnehage/skole/utdanning

Full barnehagedekning med ny barnehage i sentrum. Nok plasser til tilflyttende familier med små barn.Fire barneskoler, to ungdomsskoler, kulturskole, og en ny videregående skole med blant annet idrettslinje. Et høyskolesenter er lokalisert på vgs, der blant annet 60 studenter tar faget museum- og arkivforvaltning. Kommunen har i flere år scoret høyt på skole på kommunebarometeret til Kommunal Rapport. Dette er en måling som viser hvordan den enkelte kommune presterer, målt mot resten av Kommune-Norge. Her rangeres kommunene etter 152 nøkkeltall, på tvers av 12 ulike sektorer. På totaltabellen for 2018 ligger Tynset kommune på sjetteplass.

 

Interiør fra Nord-Østerdal videregående skole. Longva Arkitekter AS, 2013. Skolen er blitt et samlingssted for regionen, og på kveldstid benyttes skolens lokaler for ulike aktiviteter i lokalsamfunnet.
Interiør fra Nord-Østerdal videregående skole. Longva Arkitekter AS, 2013. Skolen er blitt et samlingssted for regionen, og på kveldstid benyttes skolens lokaler for ulike aktiviteter i lokalsamfunnet.

 

Andre jobbmuligheter

Det er behov for lærere med lærerutdannig, barnehagelærere og sykepleiere. I Tynset kommune er det behov for folk med it-utdanning. Det er flere store regnskapsbedrifter på Tynset som gjør regnskap og reviderer hele Norge. Hedmark kunnskapspark avdeling Tynset tilbyr inkubatorkontorer og starthjelp for deg som har eller planlegger egen bedrift.

Landbruk

Tynset er en landbrukskommune. Det dyrkes like mye jord her nå som på 1970- og 80-tallet, og kommunen har et sterkt fagmiljø innen landbruk som gjør at unge gardbrukere satser. Landbruk er basisen for mye av bioøkonomien hvor Hedmark fylkeskommune satser stort. Gjennom Biosmia i Hedmark Kunnskapspark jobbes det med innovasjon for etablering av nye arbeidsplasser innen bioøkonomi.

Fritidsaktiviteter

Tynset har et rikt lag- og foreningsliv og kan skilte med det meste: kulturskole, korps, kor, teater, fotball, håndball, ski, rulleski, judo, svømming, turlag, jaktlag, skyting, sykling og ridning m.m. Tynset turlag kjører hver vinter 1200 km med løypenett. Om sommeren blir det organisert toppturer og det finnes milevis med ride- og sykkelstier. Tynset har flere idrettsanlegg, blant annet tre store idrettshaller og rulleskibane.

Jakt

Velg mellom elgjakt, reinsdyrjakt, småviltjakt og fiske i gode fiskevann.

For mer informasjon om stillingene er du velkommen til å ta kontakt med direktør Bjørn Børresen på mobil 971 53 080.

Norsk helsearkiv på Tynset under oppføring. Bildet ble tatt i slutten av juni (foto: Arkivverket).
Norsk helsearkiv på Tynset under oppføring. Bildet ble tatt i slutten av juni (foto: Arkivverket).


 

Nyttige lenker:

arkivverket.no/Norsk helsearkiv

Tynset kommune

Opplev Tynset

Visste du?

  • Alle spekeskinkene til Gilde blir produsert på Tynset. Den mest eksklusive, Santa Kristina, prøver å konkurrere med verdenskjente merker som Parma og Serrano.
  • Tynset er stolt eier av tittelen Norges styggeste rådhus?
  • Tynset har ett av Norges beste bibliotek?
  • Savalen fjellhotell og spa har helårsnisse og pepperkakehus du kan overnatte i?