ENG
Skjermbilde 2017-08-22 kl. 09.32.31

Arkivverket lanserer skolesider!

For første gang lanserer Arkivverket egne skolesider. Her kan du laste ned gratis kilder og fotografier til bruk i undervisningen. Du finner også en rekke kildeoppgaver for elever på ungdomstrinnet og i videregående skole.

Sidene er ment som et nyttig supplement for lærere som underviser i historie- og samfunnsfag. 

– Historien tilhører oss alle. Med de nye skolesidene ønsker vi at enda flere tar i bruk de spennende arkivene våre, sier Patricia Haeck, prosjektleder for skolesidene.

På skolesidene finner du blant annet kildeoppgaver som Arkivverket har produsert i samarbeid med NDLA-historie. Disse er listet opp etter tidsperiode og tema, slik at det er lett å finne fram. Du kan også lese korte artikler med inspirasjon hentet fra Arkivverkets rikholdige kildebank. Her blir det månedlige oppdateringer.

Arbeidet som elevene gjør med utgangspunkt i Arkivverkets kilder kan bli publisert som en egen nettutstilling på skolesidene, til inspirasjon for andre. Berlevåg ungdomsskole har allerede bidratt med en spennende nettutstillng. 

Ønsker innspill

– Det er et stort ønske fra oss at siden tilpasses brukergruppen. For å få det til, håper vi at det kommer inn forslag til stoff og kilder vi kan publisere. Tross alt er det jo lærerne selv som vet best hva de trenger, og vi vil gjøre vårt beste for å imøtekomme deres behov her, avslutter Haeck. 

Til Arkivverkets skolesider

Margrethe valgbrev

Eksempel på historisk kilde: DRONNING MARGRETES VALGBREV. Dronning Margrete ble 2. februar 1388 valgt til regent i Norge. Valgbrevet ble overført fra Rigsarkivet i København til det norske riksarkivet i 1996. (Riksarkivet, Diplomsamlingen, Norske statsdokumenter (D 9 Norge), nr. 16).