ENG
Røstvik001

I 1989 importerte Røstvik, sammen med Fredrik Hauge fra Bellona og Morten Harket og Magne Furuholmen fra a-ha, den aller første el-bilen til Norge. Foto: William Mikkelsen.

Arkiv etter viktig energipioner bevart hos Arkivverket

Drømmer du om å være selvforsynt med strøm? Vi skal ikke langt tilbake i tid før dette var utenkelig for de aller fleste. Men arkitekt, professor og energipioner Harald N. Røstvik, begynte å tenke bærekraft i arbeidet sitt allerede på 1970-tallet.

Arkivverket har nå tatt imot arkivet etter Harald N. Røstvik, som viser hans virke over 50 år. Et arbeid dedikert til bærekraftig design, arkitektur, transport og byplanlegging, nasjonalt og internasjonalt.

Sammen med Frederic Hauge og Morten Harket og Magne Furuholmen fra A-ha, importerte han i 1989 den aller første elbilen til Norge. Røstvik tok initiativ til stuntet, som banet vei for den norske elbilrevolusjonen.

I Arkivverket skal vi bevare arkiv fra aktører som har hatt betydning for utviklingen av Norge. Det kan være personer som har gjort seg bemerket nasjonalt eller internasjonalt på et samfunnsområde eller tema. Vi skal fange hovedstrømmene i samfunnet, men også motstemmene. Arkivet etter Røstvik går inn som en viktig stemme innenfor natur- og miljøvern.

Nå har vi digitalisert og publisert deler av arkivet til Røstvik på Digitalarkivet. Dette er en liten smakebit på hans arbeid med bærekraftige løsninger, spesielt innenfor solenergi og el-biler. Du finner det digitaliserte materialet her.

– Jeg arbeider alltid med et langsiktig perspektiv, sier Røstvik selv. – Derfor er jeg glad for at Arkivverket nå tar vare på og gjør arkivet tilgjengelig for nye brukere og kommende generasjoner.

Du finner katalog over hele arkivet på Arkivportalen.