Forhindret tungtvannsaksjonen tyske atombomber?

Historiker Lars Borgersrud om betydningen av de norske tungtvannsaksjonene for det tyske atomprosjektet under andre verdenskrig. Strømmes direkte.

Type:
Foredrag
Når:
20. september, 14:00 - 15:00
Hvor:
Wergelandsalen (riksarkivbygningen) , oslo

Forskning på 1-2-3

Formidable ressurser ble satt inn fra alliert side for å stoppe Norsk Hydros tungtvannsproduksjon på Rjukan. Foredrag ved historiker Lars Borgersrud.

I 1942, til 1944 ble formidable ressurser satt inn fra alliert side for å stoppe Norsk Hydros tungtvannsproduksjon på Rjukan. En serie med bøker, filmer og annet har slått fast at disse sabotasje- og bombeoperasjonene var de viktigste i norsk krigshistorie, ja kanskje også i den europeiske, fordi de forhindret en tysk atombombe. Er det sant? Eller var det andre faktorer som gjorde at det ikke ble noen tysk atombombe?

Borgersrud arbeider for tida med tre prosjekter. Det ene er en kommentert utgivelse av den tyske sabotasje- og kommunistlederen Ernst Wollwebers erindringer, i samarbeid med den tyske historikeren Ilko-Sascha Kowalczuk ved Stasi-arkivet i Berlin. Det andre er en bok om jernbanesabotasjen ved Ryghkollen, Mjøndalen, i 1943, og betydningen av den i Andre verdenskrigs motstandshistorie.

Borgersrud bruker arkivene fra Forsvarets Forskingsinstitutt, Institutt for energiteknikk, Forsvarets krigshistoriske avdeling, andre forsvarsarkiver samt privatarkiver, kanskje særlig arkivene etter Jens Christian Hauge. Med noen unntak er disse arkivene avgitt til Riksarkivet. Han bruker også andre arkiver, som fra The National Archives, Kew, og planlegger ytterligere utenlandske arkivsøk.

Arrangementet strømmes direkte på Facebook fra kl. 14.00 onsdag 20. september

Borgersrud2
Lar Borgersrud, historiker.