Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

For åttende gang ønsker Riksarkivet velkommen til en ny sesong med publikumssuksessen I en sofa på arkivet. Én tirsdag i måneden inviterer vi til interessante samtaler om historiske og aktuelle temaer i vår blå sofa. Arrangementene er gratis. Det er bare å krysse av i kalenderen.

 

Bibelen – usminket eller polert?

Tirsdag 15. september kl. 18

Riksarkivbygningen

Hvordan kan Bibelen best oversettes? I 2011 kom verdens mest solgte bok i ny norsk oversettelse, der lingvister, teologer og forfattere hadde vært med på å forme teksten i vår tids språkdrakt. Nå har Helge K. Fauskanger oversatt Det nye testamentet direkte fra gresk, uten språklig polering. Er det mulig å være tro mot den opprinnelige teksten og samtidig gjøre den forståelig for lesere i vår tid? Og er ikke all oversettelse tolkning?

Religionsviter Helge K. Fauskanger og ph.d.-stipendiat Morten Beckmann i samtale med professor emeritus Halvor Moxnes.


Vikingtiden – en fortelling om krigerske menn?

Tirsdag 6. oktober kl. 18

Riksarkivbygningen

Tradisjonelt er vikingtiden forbundet med krigerske menn og sterke ledere som med eventyr i blikket reiste ut for å plyndre, erobre og kolonisere. Dette

bildet ble skapt av norske historikere som en del av nasjonsbyggingen på slutten av 1800-tallet. Er det på tide å nyansere den ensidige oppfatningen vi har av denne perioden?

Religionshistoriker Nanna Løkka og arkeolog Unn Pedersen i samtale med historiker Bjørn Bandlien.


Fra kolera til ebola – epidemienes historie

Tirsdag 3. november kl. 18

Riksarkivbygningen

Før som nå sprer store epidemier seg over landegrensene, til tross for blant annet reise- og handelsforbud, karantene og helseundersøkelser. Kan historien lære oss noe om hvordan vi kan hindre smittsomme sykdommer fra å bre seg internasjonalt?

Historieprofessorene May-Brith Ohman Nielsen og Teemu Sakari Ryymin i samtale med lege og epidemiolog Preben Aavitsland.


Russland - elsket og hatet

Tirsdag 1. desember kl. 18

Riksarkivbygningen

Ingen stiller seg likegyldige til Russland. Landet har forsøkt å dominere sine naboer, men også vært utsatt for historiens største erobringstokter. Blant russiske herskere finner vi Europas mest opplyste monarker, men også de verste tyranner. Hvordan kan Russlands tidlige historie hjelpe oss med å forstå det som skjer i landet i dag?

Historiker og journalist Halvor Tjønn, og Kate Hansen Bundt, statsviter og generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité, i samtale med tidligere journalist Eva Bratholm.


Salg av drikke og noe å bite i under alle arrangementene. Kort vei fra Sognsvann t-banestopp, og gode parkeringsmuligheter ved Sognsvann.


Les hele Riksarkivets høstprogram som pdf

Riksarkivet-hostprogram2015

Gjensyn med tidligere sofadiskusjoner? De kan ses på Riksarkivets YouTube-kanal.

Vil du være først ute til å få siste nytt om hva som skjer i Riksarkivbygningen? Meld deg på nyhetsbrevet vårt ved å sende e-postadressen din til arrangementer@arkivverket.no 

Følg oss gjerne også på Facebook eller Twitter - så holder du deg oppdatert om arrangementer og andre tilbud fra Riksarkivet.
.