Riksarkivets logo

Inntog

 kongelige kortesjen idet den 
    passerer universitetet i Karl Johansgate

Inntog Riksarkivet; Mittet & Co. PA1296-40

Etter den korte velkomsten på Vippetangen var det tid for kongeinntoget. Den kongelige kortesje skulle følge Skippergata, svinge inn i Bryggegata, kjøre over Festningsplassen på Akershus, videre derfra forbi den danske paviljong som var reist utenfor den gamle losjen, så gjennom Kirkegata til byens paradegate Karl Johan og til slutt opp slottsbakken til reisens mål, slottet. Overalt langs ruten var det tett i tett med høytidsstemte og skuelystne borgere. Det var trangt om plassen på fortauene og utsikten var ikke alltid like god. De heldige hadde kunnet kjøpe seg en plass i et vindu eller på en balkong langs ruten. Byen viste seg fra sin beste side. Gårdsfasader var pyntet med granbargirlander og overalt langs ruten var det flagg, vimpler, banner, draperinger, sløyfer og lys og overdådige mengder med norske flagg. På Egertorget var det reist en særskilt velkomstportal for kongeparet.

Mittet og Co.s medarbeider har fotografert den kongelige kortesjen idet den passerer universitetet i Karl Johansgate. To ryttere fører an, deretter kommer vognen med de kongelige, trukket av to hvite hester og bak følger kavalleriet. Og tett i tett langs byens paradegate forventningsfulle og høytidsstemte borgere, her de fleste menn i hatt. Enkelte har sogar funnet seg plass på gesimsene på universitetsbygningene for å skaffe seg bedre oversyn over kortesjen som for litt siden har passert æresportalen på Egertorget.

Litt før klokken halv to ankom kortesjen Det kongelige slott. Slottsplassen var fylt til trengsel av feststemte borgere og inne på slottet ventet storting og høyesterett. Stortingspresident Berner hilste ved dagens tredje velkomstseremoni. Og etter kongens svartale kunne endelig de kongelige gå ut på slottsbalkongen for å ta imot hyllesten fra folkehavet på slottsplassen.


Neste: Byens illuminasjon
Til hovedside for månedens dokument 2005
Neste måned: Nyttårsbrevet