Nyheter


Hvordan var situasjonen på agderkysten i krigsårene 1807-1813? Vi presenterer to brev fra 1807 angående varder og bevæpning.

___________________________________


Nå i høst er det 400 år siden den kjente Agder-presten, forfatteren og sagaoversetteren Peder Claussøn Friis døde. I den anledning har vi skannet et brev som han skrev hjemme på prestegården i 1590. Les mer her.


Temakveld på Arkivsenter sør tirsdag 4. november kl 18.30-21.00. Fattigvesenet - fortidens NAV-kontorer. Hva inneholder fattigarkivene, og hvordan kan de benyttes i slektsgransking? Velkommen til alle interesserte!


Folketellingen 1875 for byene i Vest-Agder er nå skannet.


På jakt etter sjømenn fra Agder? Nå er flere sjømannsruller tilgjengelig på Digitalarkivet.


Vi åpner gratis bokmarked igjen onsdag 8. oktober kl. 9.00. Flere tusen bøker skal ut. Temaene er juss, religion, skole, språk, lokalhistorie, bedriftshistorie, norgeshistorie, statistikk, innberetninger av ulike slag og en mengde diverse.


I sommer var vi på tilsyn hos Vest-Agder fylkeskommune for å undersøke arkivforholdene. Her kan du se rapport og brev med pålegg.


Vi har vært på arkivtilsyn i Kristiansand kommune. Her kan du lese rapporten vår og brev med pålegg.


Ukjente Hamsun-brev! I Statsarkivet i Kristiansand ligger det en tvistesak fra 1919-1921. Blant sakspapirene er det 28 håndskrevne sider fra Knut Hamsun. Les om saken og se hva Hamsun har skrevet.


På leit etter sjømenn? Registrene til mønstringsprotokollene 1860-1940 for Kristiansand mønstringskrets er nå digitalisert. Det samme er et par av hovedrullene.


>Nå kan du søke i statsarkivets bokdatabase! Vi har en stor samling av bøker og tidsskrifter. Alt kan brukes på lesesalen i Arkivsenter sør.


>9. mai 2014 var det 150 år siden slaget ved Helgoland. Statsarkivet har opplysninger om de falne, som ble gravlagt her i byen.


>Vi arbeider med å lage temaforslag til historiestudenter. Fra før finnes en oversikt over regionalhistoriske forskningsoppgaver. Vi ønsker studenter og forskere fra hele landet velkommen til oss for å bruke skriftlige kilder.


>Vi har skannet og publisert 2000 gamle fotografier fra arkivene våre. Fotografiene ligger på nettsiden til Digitale bilder i Agder.

Svartjeneste for småspørsmål


Følg oss på Facebook

_____________________________________

Statsarkivet i Kristiansand holder til i naturskjønne omgivelser i Presteheia like utenfor byen. Adkomst

Statsarkivet ble etablert i 1934. Den nåværende bygningen er fra 1997.

Vi har ca. 10 000 hyllemeter arkiver fra hele Agder. Arkivene er fra 1500-tallet til 1990-årene.

Vi er Agders hukommelse! Velkommen til oss - eller til å kontakte oss!