Riksarkivet

Richard With

Direktøren og Dampskipet

Foto av direktør Richard With og maleri av båten Richard With

Årets nordiske tema for Arkivenes dag er ”transport og kommunikasjon”. I Riksarkivet har vi valgt å presentere utvalgte dokumenter fra arkivet etter Vesteraalens Dampskibsselskab (VDS) som knytter seg til rederiets første direktør, Richard With, og til dampskipet som ble oppkalt etter ham (bilde 1 og 2).

Få mennesker har hatt større betydning for utviklingen av det nordnorske næringsliv enn Richard With. Han var initiativtaker til stiftelsen av Vesteraalens Dampskibsselskab i 1881, et selskap som gjennom generasjoner har vært Nord-Norges største og viktigste bedrift. Han startet opp Hurtigruten i 1893 og stod selv til rors som kaptein på de første seilasene. Withs driftige og nyskapende virke ledet også til den første Svalbardfarten og til opprettelsen av Den Norske Amerikalinje.

Ved Richard Withs avgang fra VDS i 1909 besluttet en enstemmig direksjon å oppkalle det nye hurtigruteskipet etter den høyt aktede direktøren. Dette var en solid hyllest til Richard With, for det var første gang et VDS-skip ble oppkalt etter en person. Det staselige hvite dampskipet seilte i kontinuerlig hurtigrute fra 1909 helt til dets dramatiske forlis i 1941.

Du manøvrerer deg i utstillingen ved å klikke på menyene til høyre, og du kan klikke på bildene eller tekstlenken for å få dem større. På denne måten for du også frem bildetekster og kildereferanser.