Hold down the Ctrl-key. Press + to enlarge or - to shrink. MAC users should hold the cmd-key down instead of the Ctrl-key

Velkommen til "I en sofa på arkivet" våren 2015. På programmet denne sesongen står samtaler om historiefagets utvikling, strikking, kongelige arkiver og frigjøringen i 1945.

I fjellet under Riksarkivbygningen ved Sognsvann i Oslo ligger det lagret 150 kilometer med arkiver som dokumenterer menneskers liv fra 800-tallet til i dag.

Det gjør Riksarkivet til en naturlig møteplass og arena for historieinteresserte, og våren 2015 blir det fire kvelder med ”I en sofa på arkivet”. Disse populære gratisarrangementene med samtaler om fortiden, går nå inn i sitt fjerde år.

Opp til 200 mennesker finner veien opp i skogkanten for å høre historikere, forfattere og kulturpersonligheter snakke om ulike spørsmål knyttet til historie og historieskrivning. Velkommen til oss du også!

På Riksarkivets YouTube-kanal kan du se opptak av tidligere sofadiskusjoner.


Tirsdag 10. februar kl. 18.00: Historiefag i endring?

Erling Sandmo og Eirinn Larsen i samtale med Mona Ringvej.

I første halvdel av 1800-tallet ble historiefaget profesjonalisert. Æren for dette har den tyske historikeren Leopold von Ranke fått; historien skulle skrives ut fra et kritisk blikk på skriftlige kilder. Hvor mye har historiefaget utviklet seg siden Rankes dager? ”Svært lite,” hevder Erling Sandmo. Så spørs det om Eirinn Larsen er enig.

Erling Sandmo,  professor i historie ved Universitetet i Oslo.
Eirinn Larsen,  historiker og forsker ved BI.
Mona Ringvej,  historiker og skribent.

Se videoopptak fra arrangementet Historiefag i endring?Tirsdag 10. mars kl. 18.00: To rette og én vrang

Ingun Grimstad Klepp og Anne Britt Ylvisåker i samtale med Kristian Elster.

Strikkebølgen skyller inn over landet. Folk tar frem strikketøyet nær sagt over alt, de blogger om det og utveksler strikketips på tvers av kontinenter. Men hvor mye vet vi egentlig om vår egen strikkehistorie? Norsk tekstil- og kleshistorie står i fokus denne kvelden.

Ingun Grimstad Klepp,  etnolog ved Statens institutt for forbruksforskning.
Anne Britt Ylvisåker,  førstekonservator ved KODE i Bergen.
Kristian Elster,  journalist og ivrig strikker.

Se videoopptak fra arrangementet To rette og en vrangTirsdag 14. april kl. 18.00: Jakten på kongelige arkiver

Eva Bratholm i samtale med Tor Bomann-Larsen.

Biografer må ofte søke høyt og lavt for å finne stoff om sine hovedpersoner, og gjerne i arkiver som er i privat eie. Tor Bomann-Larsen er nå i avslutningsfasen av arbeidet med sjuende bind i biografien om Haakon VII og dronning Maud, og han deler sine erfaringer fra jakten på kongelige arkiver i inn- og utland.

Eva Bratholm.  tidligere journalist i NRK og Dagbladet.
Tor Bomann-Larsen,  forfatter og tegner.

Se videoopptak fra arrangementet Jakten på kongelige arkiverTirsdag 5. mai kl. 18.00: Fredsdagen 8. mai 1945

Egil Ulateig og Hans Fredrik Dahl i samtale med Ulf Andenæs.

Dette var dagen da hele landet var farget i rødt, hvitt og blått. Men alle var ikke seierherrer denne forventningsfulle frihetsdagen. Hvordan gikk det med ”taperne” midt oppe i fredsrusen? Kveldens samtale blir et kritisk blikk på frigjøringen for 70 år siden.

Egil Ulateig,  journalist og forfatter.
Hans Fredrik Dahl,  professor emeritus i historie.
Ulf Andenæs,  journalist, jobbet bl.a. i Aftenposten.Gratis inngang og salg av forfriskninger under alle arrangementer. Riksarkivet finner du ved Sognsvann T-banestasjon, gateadresse Sognsveien 221, Oslo. Gratis parkering ved Sognsvann.

Vil du vite hva som skjer i Riksarkivbygningen? Meld deg på nyhetsbrevet vårt ved å sende e-postadressen din til arrangementer@arkivverket.no  
.