Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Trusselen om tuberkulose var alvorlig i første del av 1900-tallet. Mange ble aldri friske igjen og døde, mens andre kom seg etter flere års kamp mot sykdommen og behandling ved tuberkulosehjem og sanatorier. Hvordan var dagliglivet ved slike behandlingssteder der folk bodde i lange perioder, opp til flere år av sitt liv? Det kan være vanskelig å beholde matlysten når man ikke er frisk.

I arkivet etter Jessheim tuberkulosehjem er det bevart spiselister som gir detaljerte opplysninger om hva pasientene fikk av mat fra dag til dag. Ut fra våre dagers syn på kosthold ser kosten variert og ernæringsmessig bra ut. Det varieres med kjøtt, fisk og grønnsaker i tillegg til brød og velling til frokost. Eksempelet viser hva pasientene spiste i julehelga i 1914. Ribbe og pølse er middag på julaften i tråd med tradisjonene i området. Pasientene fikk også servert rødvin til middagen på julaften.



.