Mandag 4. juli

CT: Til Roald Amundsens ekspedisjon skal det ankomme 100 hunder fra Grønland med dampskipet ”Hans Egede”. De ledsages muligens av et par eskimoer. Hundene vil bli landsatt på Fredriksholm.

Rett innenfor Flekkerøy ligger ei lita øy med den gamle festningen Fredriksholm, hvor det altså var bestemt at hundene skulle holdes. Se kartet (som oppbevares i Riksarkivet).

Amundsen skriver selv at han hadde vært i København tidligere og bestilt 100 hunder gjennom den danske inspektøren for Nord-Grønland, Daugaard-Jensen. Avtalen var at hundene skulle leveres i Norge i juli. Administrasjonen for Den kongelige grønlandske Handel tillot at frakten skjedde uten kostnader for Amundsen. Amundsen ønsket å få med to eskimoer også, men det ble det ikke noe av.


Tirsdag 5. juli

CT: Kokken Lindstrøm reiste til Kristiansand lørdag for å gå ombord når ”Fram” kommer. (I CT 6. og 7. juli er det et langt intervju med Lindstrøm om hans tidligere ekspedisjoner.)

I ”Sydpolen” bekrefter Amundsen at Lindstrøm tiltrådte i Kristiansand.


Fredag 8. juli

CT: ”Fram” er på havforskningstur og ventes til Kristiansand omkring 26. juli for å dokksettes og innta proviant til nordpol-ekspedisjonen. Den vil ha sin stasjon ved Flekkerøy og kommer neppe inn på byens havn. Roald Amundsens bror, disponent Leon Amundsen, oppholder seg for tiden på Flekkerø Skjærgårdssanatorium for å ivareta ekspedisjonens interesser til ”Fram” ankommer.

Sanatoriet ble åpnet i 1903. Det kunne ta imot ca. 50 gjester i en toetasjes laftet bygning med 22 rom med jernsenger og springmadrasser, salong med piano, hall med peis etc. Her skulle ”Fram”-karene komme til å bo noen dager.


Mandag 11. juli

Intervju med Amundsen
CT gjengir (14.7.) et intervju med Roald Amundsen i Bergens Aftenblad 11. juli: ”Fram” seilte inn til Bergen 10. juli. Ekspedisjonen hadde hatt mye storm og dårlig vær i Atlanterhavet. Amundsen forteller at han dro ut fra Kristiania-fjorden 7. juni. På hjemturen fra Shetland og over til Norge hadde de brukt 24 timer. Forskningsmaterialet skulle Amundsen overlevere professor Fridtjof Nansen og bestyrer Bjørn Helland-Hansen. Amundsen var svært fornøyd med ”Fram”. Bedre skip fantes ikke. Men motoren hadde ikke fungert bra nok. I dag (11. juli) hadde Amundsen sendt telegram til fabrikken i Stockholm for å få en montør til å komme og se på motoren. Amundsen trodde ikke at motoren hadde fått riktig olje. Ellers var han svært fornøyd med mannskapet og så lyst på fremtiden. Amundsen hadde tenkt å bli i Bergen i åtte dager. Så skulle de til Kristiansand og ta ombord 100 eskimohunder fra Grønland. Amundsen hadde i hvert fall bestilt 100, men han var ikke sikker på om noen hadde dødd under overfarten. Fra Kristiansand skulle de seile ut fra Norge innen utgangen av juli. Deretter var planen å gå til Madeira eller Kanariøyene, så til det sydlige Atlanterhavet for å foreta havundersøkelser. På spørsmål om når folk kunne se Amundsen i Bergen igjen, svarte han om 6-7 år. ”Hr. Amundsen svarede ikke noget direkte, han smilte bare et varmt, tillidsfuldt Smil.” Ellers sa Amundsen: ”Forresten kommer vi neppe til at anløbe Bergen paa Tilbageveien. Christianssand ligger mere i vor Vei.”

Bjørn Helland-Hansen var havforsker i Bergen. Amundsen hadde mye kontakt med ham. Helland-Hansen var en av svært få utenom tre av mannskapet på ”Fram” som visste om sydpolplanene før avreisen fra Norge i august 1910.


Tirsdag 12. juli

CT: Roald Amundsen reiste i går fra Bergen til Kristiania. ”Fram” ventes til Kristiansand om en ukes tid for å dokksettes og proviantere. Hundene venter man fremdeles på.


Mandag 18. juli

Hundene kommer
SS: Det danske dampskipet ”Hans Egede” ankret i natt på Indre Flekkerøy havn etter 14 dagers reise fra Grønland. Ombord var 26 passasjerer – dels dansker, dels grønlendere – som skulle til København, og 100 hunder. Av hundene var 2 døde underveis. Hundene skal settes på Fredriksholm, hvor det er satt ned pæler med kjettinger i for å holde hundene fast. Skipet hadde også med seg skinntøy og tørrfisk fra Grønland til ”Fram”-ekspedisjonen. ”Hans Egede” går videre til København i dag.

Vaktjournal Flekkerøy tollstasjon

Flekkerøy tollstasjon tar imot fartøy fra Grønland med 100 hunder, side 1. (Statsarkivet i Kristiansand, Flekkerøy tollstasjon, Vaktjournal.)

Flekkerøy tollstasjons vaktjournal melder: ”Mellem kl. 12 ½ - 1 ¾ fmd, patrulje i havnen, der praiedes S/S ”Hans Egede” skipper H.V. Bang av Kjøbenhavn (inf. no. 26), fra Grønland til hjemstedet via Flekkerø Havn for der at landsætte 100 hunde bestemt til Fram-expd., i løbet av dagen blev Hundene oplosset og indsat paa Fredriksholm, videre blev oplosset til expeditionen 8 fade med Angmasotter, 1 fad med Skindtøi, 2 st. Gevirer, 1 bunt Skind, 6 kasser, 2 sække”.

Flekkerøy tollstasjons vaktjournal

Flekkerøy tollstasjon tar imot fartøy fra Grønland med 100 hunder, side 2. (Statsarkivet i Kristiansand, Flekkerøy tollstasjon, Vaktjournal.)

Ammassatter, tidligere stavet angmassatter e.l., er den grønlandske betegnelsen for lodde. Den fanges i store mengder om våren og tørkes på klippene. (Opplyst av Grønlands Nationalmuseum og Arkiv.) Så det var tørket lodde Amundsen hadde bestilt.

Amundsen skriver at ”Hans Egede” hadde hatt en stri overreise, så hundene var litt medtatt, og at 400 bunter tørrfisk, alt ski- og sledeutstyr, en vognladning med trematerialer m.m. sto i et av tollbodens pakkhus før ombordlasting. Han forteller også at det var Hassel og Lindstrøm som passet hundene de første dagene og at Wisting overtok for Hassel da ”Fram” kom. Wisting og Lindstrøm bodde like i nærheten av holmen. Dyrlege Juell i Kristiansand bidro med gratis tilsyn.


Onsdag 20. juli

CT: Amundsen kom til Kristiansand i går kveld med Breviks-båten fra Kristiania. Han har i dag vært på Fredriksholm og sett til hundene. Dampskipet ”Trio” ankom Kristiansand i natt og hadde med seg 14 sleder og en del ski fra Hagens sportsforretning i Kristiania til Amundsens ekspedisjon.

Det betyr altså at Amundsen var i Kristiania fra ca. 12. til 19. juli. Det var nok mye å ordne med der, bl.a. bestille sleder og ski. Om ettermiddagen 20. juli hadde CT et intervju med Amundsen etter at han hadde kommet tilbake til byen fra en visitt hos hundene på Fredriksholm (gjengitt i CT 21.7.):

Hundene spiser 1 hest daglig
Amundsen var svært fornøyd med hundene. De var de største og kraftigste han hadde sett, men så kom de da også fra de beste hundedistriktene på nordvestkysten av Grønland. Hundene var bestilt gjennom den danske inspektøren for Nord-Grønland, Daugaard-Jensen. Noen av hundene hadde Amundsen fått i gave, mens de andre kostet 15 kr stykket. Alle hundene hadde det bra og viste ingen tegn til sykdom. Fra nå av skulle de bli matet hver dag med hestekjøtt. Det ville gå med 1 hest pr dag. Det var viktig å fôre hundene godt før den lange sjøreisa, for da ville de bare få tørrfisk.

Hundene tåler all slags vær
CT spurte om Amundsen var engstelig for å føre hundene gjennom tropene. Amundsen svarte at hundene ville ha det bedre ombord i ”Fram” enn de pleide på hete sommerdager på Grønland, hvor hundene dessuten måtte tåle mygg. Det skulle trekkes solseil på hele ”Fram”, så hundene skulle ikke bli påvirket av sola, og på dekket var det luftig og godt. Hvis det ble varmt, ville ikke hundene lide, sa Amundsen. Han viste til at hundene i tidligere ekspedisjoner, f.eks. Borchgrevinks med ”Southern Cross”, hvor det var 90 hunder, klarte seg utmerket. Dessuten var det en misforståelse, sa Amundsen, når folk trodde at dyr fra kalde strøk ikke tåler varme. Den kjente dyrehandler og temmer Hagenbeck i Hamburg hadde fortalt Amundsen at selv isbjørner trives i varmt solskinn og at de sikkert nødig ville tilbake til polarlivet når de opplevde varmt vær. Amundsen ba CT minne publikum om å ikke uroe hundene etter kl. 8 om kvelden. Både hundene og vaktene trengte ro om natta.

Digitale bilder i Vest-Agder har et fotografi av hundene på Fredriksholm sommeren 1910.

Carsten Egeberg Borchgrevinks ekspedisjon til Antarktis foregikk 1899-1900.

Problemer med motoren
Amundsen ventet ”Fram” i neste uke. Nå var den i Bergen for å utføre arbeid med motoren, som var en dieselmotor beregnet på råolje som brensel. Imidlertid fungerte ikke motoren så godt med råolje. Det hendte at stemplene beket seg så fast at de måtte meisles løs igjen. Om feilen lå i motoren eller oljen ville ikke Amundsen uttale seg om siden han ikke var fagmann på det området. De hadde prøvd motoren med petroleum, og det gikk bra. Derfor torde ikke Amundsen annet enn å bruke petroleum. Nå holdt de bl.a. på å tømme tankene for råolje og fylle opp med petroleum i stedet.

Toktet i juni
Amundsen hadde hatt et fint havforskningstokt i sommer. For det første var han fornøyd med havforskningsinstrumentene, som skulle være med videre. For det andre var han fornøyd med forskningsresultatene. Og for det tredje lærte han besetningen å kjenne som en sjelden samling dyktige og behagelige menn.

Nestkommanderende
Det var Amundsens nestkommanderende, marineløytnant Thorvald Nilsen, som skulle føre ”Fram” til Kristiansand. Nilsen var en dyktig sjømann som Amundsen med største trygghet kunne betro ”Fram”. Amundsen håpet at avreisen fra Kristiansand kunne skje i slutten av måneden. Avisa lurte på om hele Bergen var ombord nå for å se på fartøyet. Nei, ingen kom ombord, svarte Amundsen. Mannskapet hadde dårlig tid og kunne ikke la seg hefte av besøkende. Verken i Kristiania eller Bergen kom besøkende ombord, og det samme vil være tilfelle i Kristiansand.

Vil ha bøker
Amundsen ville gjerne at avisa skulle oppfordre folk i Kristiansand til å finne gamle bøker på loftet. Bøkene kunne man bli kvitt ved å gi dem til mannskapet på ”Fram”. Hittil hadde ”Fram” fått 1000 bind, men Amundsen ville gjerne ha flere.

I ”Sydpolen” skriver Amundsen at ”Fram” hadde minst 3000 bind. Det må ha vært i 1911-1912. Kanskje det betyr at ekspedisjonen fikk 1000-2000 bøker i Kristiansand.


Fredag 22. juli

Bøker til ”Fram”
CT: Bøker til ”Fram”-ferden kan leveres til avisas kontor. Vi ber folk tenke på polarnattens mørke og ensomhet og bidra til å skape hygge i kahyttene på ”Fram” i den lange tid de kjekke forskere skal være borte fra sivilisasjonen og fedrelandet. Tenk på hva som hendte på Nansens polarferd, da Nansen og Johansen hadde en almanakk sammen til underholdning.

Amundsen i Kristiania
Amundsen var en travel mann. Etter et opphold i Kristiansand på bare et par dager, måtte han til hovedstaden igjen. Morgenbladet melder at Amundsen er i Kristiania og reiser tilbake til Kristiansand mandag..