Søndag 24. juli

Polarskipet kommer
CT (25.7.): I går ettermiddag i 5-tiden kom ”Fram” inn Vestergabet for både seilføring og motor. Skipet ankret opp ved dokken. Vi hadde et intervju med nestkommanderende, marineløytnant Nilsen. Skipet gikk fra Bergen fredag ettermiddag kl. 6 og har gjort gjennomsnittlig 5-6 mils fart. Motoren, som nå bruker petroleum, har fungert utmerket. ”Fram” har inne 50 tonn petroleum og stikker 18 fot i vannet. ”Fram” skal i dokken for å stoffes i bunnen. Ekspedisjonen antas å kunne starte herfra allerede i løpet av denne uka.

Fest og dans på Flekkerøy
CT (25.7.): På Flekkerø Skjærgårdssanatorium er det ofte livlig og folksomt. Særlig tyskere liker å være der og nyte sommeren, friske bad og skjærgårdsnaturen. I går kveld var ”Fram”-karene der - friske, fornøyde og solbrente. Det ble improvisert fest og dans som først sluttet lenge etter at den ordinære leggetid var overskredet.

FV (25.7.): ”Fram” ankom i går ettermiddag. Når det blir høyvann, skal den i tørrdokk for å renses og males i bunnen. Amundsen er for tiden i Kristiania.


Tirsdag 26. juli

FV: Amundsen reiste i går kveld fra Kristiania med ”Arendal” til Kristiansand.

CT: Til Amundsens ekspedisjon har det kommet en hel del bøker, tidsskrifter og musikklitteratur. Bøker mottas fremdeles med takk. Amundsen reiste i går kveld fra Kristiania med ”Arendal” for å gå ombord i ”Fram”.

Fram

Polarskipet "Fram". (Statsarkivet i Kristiansand, Sørlandets Socialdemokrat 26. juli 1910.)

SS: ”Fram” går i dokk i dag. Skrubbing og stoffing vil ta minst et par dager. På havna skal den ta ombord en hel del proviant, sleder m.m. Amundsen skal komme hit i dag med ”Arendal”.

Denne dagen gjengir SS også et bilde av polarskipet.

Her ligger ”Fram” i en tørrdokk som man gjetter er i Horten i 1910.


Onsdag 27. juli

CT: ”Fram” står i dokken og blir skrapt og stoffet i bunnen. Det er ikke sannsynlig at fartøyet kommer inn til kaia i byen da man er engstelig for å få rotter ombord. Det er uvisst om ekspedisjonen kommer av sted før i begynnelsen av neste uke.


Torsdag 28. juli

CT: ”Fram” blir muligens ferdig i dokken i dag. Sannsynligvis blir skipet forankret under lagmannsholmen. På Flekkerø Skjærgårdssanatorium hadde gjestene i går kveld arrangert en livlig kostymefest. Alle ”Fram”-karene var innbudt, og de fleste av dem hadde kommet og moret seg. Dessverre var både Amundsen og Nilsen forhindret fra å delta i festen.


Fredag 29. juli

CT: Til ”Fram” kommer det fremdeles inn bøker og noter. Innsamlingen fortsetter. Arbeidet i dokken er nå ferdig. I løpet av dagen fyller man opp dokken for å la ”Fram” gå ut.

Flekkerøy tollstasjons vaktjournal

Flekkerøy tollstasjon observerer "Fram" i dokk. (Statsarkivet i Kristiansand, Flekkerøy tollstasjon, Vaktjournal.)

Flekkerøy tollstasjons vaktjournal (i Statsarkivet i Kristiansand) opplyser at det er frisk østlig vind med bygeluft. Tolleren patruljerer østre og vestre gap til tørrdokken, hvor ”Fram” står for å stoffes i bunnen.


Lørdag 30. juli

Er ”Fram” skadet?
CT: I går ble man ferdig med å skrape og stoffe bunnen. ”Fram” kunne imidlertid ikke komme ut av dokken før det ble høyvann, for dokken er ikke beregnet for så dyptstikkende fartøyer. I dag tidlig kl. 8 kom ”Fram” ved hjelp av motoren inn på havna og ankret opp under Lagmannsholmen. Stråkjølen, som er av furu, har blitt trykket under den voldsomme vekten da skipet sto på rullene i dokken. Derfor vil kjølen bli undersøkt av en dykker i dag.

Populære hunder
CT: På Fredriksholm ligger ”Fram”-hundene fremdeles og uler og hyler. De er blitt litt av en attraksjon på stedet. Alle vil gjerne ut og se på dem og klappe dem. Tenk hva det senere kanskje kan bli for en opplevelse – å ha klappet en hund som har vært på selveste polen! Og man gjemmer for sikkerhets skyld en dott felt bikkjehår som suvenir.

Amundsen skriver at de av og til slapp publikum inn til hundene, og at hundene satte pris på å få besøk. En gang la en hund på svøm mot land, antakelig for å komme til noen sauer som beitet på stranda, men jaktturen ble avbrutt i tide. Hvis vi skal tolke det slik at hunden ble skutt, er kanskje dette forklaringa på at det kom 98 levende hunder til Fredriksholm, mens bare 97 ble tatt ombord i ”Fram”.


Søndag 31. juli

Besøk ombord
CT (1.8.): På Flekkerø Skjærgårdssanatorium har ”Fram”-farerne både hos vertskap og gjester nytt mye hygge og gjestfrihet under oppholdet. I går formiddag hadde ”Fram”-karene til gjengjeld invitert disse ombord til å se polarskipet. Innbydelsen ble naturligvis mottatt med glede.

Siden polarskipet lå i dokk fra tirsdag til lørdag, er det nok sannsynlig at mannskapet har losjert på skjærgårdssanatoriet de samme dagene. Søndag var ”fridag”, så da hadde nok karene tid til å ha besøk av vennene fra Flekkerøy..