Det er ikke alltid like lett å finne omstreifere i folketellingene, fordi de ikke hadde fast tilhørighet til ett enkelt sted. Men av og til kan folketellingene reflektere den reisende levemåten, og vi kan finne den samme familien oppført i folketellingen på flere steder.

 
Hos digitalarkivet.no finner vi folketellingen for 1900. Slike folketellinger ble foretatt samtidig over hele landet. Under eiendommen Hæreberget i Øvre Eiker finner vi familien til Ludvig Fredriksen. Yrket hans blir oppgitt å være heste- og urhandler, og han er huseier.

 
1900-folketellingen oppgir også at omstreiferen Ludvig Fredriksen fra Eiker befant seg i Andebu sammen med sin familie. Denne familien er altså oppført to steder i den samme folketellingen, og dermed lettere å finne enn mange andre omstreifere.

 
Enkelte steder ble det foretatt egne folketellinger for omstreiferne eller ”fantene” som de ofte ble kalt. Disse fantetellingene ble ført utenom de ”vanlige” folketellingene. Noen slike fantetellinger har blitt utgitt i egne hefter eller de kan finnes på digitalarkivet. Statsarkivet i Kongsberg fant nylig igjen en slik fantetelling fra 1865 i arkivene etter presten i Drangedal. Vi har laget en database som dere kan finne på digitalarkivet.no. Og tro det eller ei, Ludvig Fredriksen kan du finne også i denne databasen!

Fantetelling fra Drangedal i 1865

Fantetelling fra Drangedal i 1865.