Vi må enda lenger tilbake for å finne forklaringen på hvorfor Amundsen handlet som han gjorde.

 Amundsen skulle til Nordpolen. Ferden var nøye planlagt. Ingen hadde nådd polpunktet tidligere. Tiden var inne og Amundsen sto på trappene til å dra i 1909. Men Amundsen slet økonomisk. Han manglet penger til å finansiere ekspedisjonen. Så skjer det fatale. 1. september 1909 får Amundsen vite at hans gamle amerikanske venn Frederic Cook har vært på Nordpolen. Fem dager senere, den 6. september, spres nye rykter: Amerikaneren Robert Peary hevder å ha vært samme sted, uavhengig av Cook.

Amundsen må handle. Hans ære står på spill. Allerede to dager senere får broren Leon beskjed fra Amundsen om å meddele mannskapet på Fram om at ekspedisjonen til nordishavet er forsinket; antagelig vil det ikke bli noe før juli 1910. Det var lett for Amundsen å skylde på økonomien, men i virkeligheten var han i full gang med å planlegge ferden mot syd.

Det fantes bare to poler: den ene var oppdaget, enten av Peary eller Cook. Den i syd manglet det bare noen mil på å oppdage, etter at engelskmannen Shackleton hadde snudd 18 mil fra polpunktet i 1908. 18 mil! Hans navn og rykte sto på spill. Og hvem ville nå gi ham de siste pengene han trengte til ekspedisjonen, nå når Nordpolen allerede var erobret?

Den 13. september 1909 ble det offentliggjort at Scott hadde tenkt seg til Sydpolen. I oktober var Amundsen med på å hylle Shackleton i Kristiania for sin bragd. Men masken holdt han. Bare Leon visste hva han funderte på. Vinteren 1910 holder Amundsen en lav profil, men med god hjelp av Leon legges de nye planene. Sydpolen erobres i Amundsens hode, mer og mer. Verden bedras.

Roald Amundsen la ut store depoter langs ruten mot Sydpolen før vinteren satte inn der nede. fotograf ukjent, UD, Avd. for presse, kultur og informasjon, UC, L0001

Roald Amundsen lå ut store depoter langs ruten mot Sydpolen før vinteren satte inn der nede. fotograf ukjent, UD, Avd. for presse, kultur og informasjon, UC, L0001.