Det var et stort antall personer som skulle trakteres i forbindelse med arvehyllingen 1661. Kronprinsens reisefølge kom fra Danmark med fire skip og var i Norge nesten en måned. Mer enn 550 representanter for de norske stendene var til stede ved hyllingsseremonien.

Slottsfogden på Akershus hadde forberedt seg godt. Store mengder matvarer hadde blitt levert fra ulike deler av landet. Lokale embetsmenn hadde fått i oppgave å kjøpe varer fra bøndene i sine områder. Fogden i Gudbrandsdalen bidro med 63 okser, 160 sauer og en stor mengde egg. Fra Agder kom det 2,5 tønner smør og 80 røkelaks. Blant varene fra Bergenhus len var det 3,5 tønner med multer, og fra Stavanger len kom det 224 kagger med syltede østers.

Til bespisningen hadde man også bruk for matvarer som det ville være vanskelig å få levert fra landdistriktene. Allerede i april hadde bygartner Paul Mehlhorn sikret seg en stor forsyning med frø til grønnsaker og krydderurter. Nikolaus Omussøn i Vaterland kunne tilby 16 forskjellige sorter, blant annet agurk, reddiker, rødløk, rødbeter, persille, salvie, rosmarin og timian.

Mye matvarer og drikke kom med skipene fra Danmark. Kongens munnskjenk hadde sendt med blant annet 30 tønner engelsk øl og 23 tønner rostockerøl. Den kongelige kjøkkenskriveren hadde brakt til veie 14 par kalkuner, 21 par ender, 6 tønner med grønne epler, 2 tønner pærer, hollandsk ost og flamsk sild, og mye annet. De mest eksklusive matvarene var i hovedsak beregnet på kronprinsen og hans reisefølge.

Det var borgeren Nils Bertelsen i Kristiania som sto for trakteringen av bøndene på hyllingsdagen. Til dette fikk han tildelt tre okser, to kalver, 50 sauer og lam, 50 par kyllinger, ett svin, 1 tønne smør og en del egg. Bøndene fikk rikelig med drikke, blant annet øl fra England, Rostock og Harlem.

Slottsfogden på Akershus førte et særskilt regnskap for inntekter og utgifter i forbindelse med hyllingen 1661. Regnskapet omfatter både mat til kronprinsen og hans følge og forsyninger til kommandanten på Akershus og andre embetsmenn i Norge. Dessuten leverte han mat og drikkevarer til trakteringen på selve hyllingsdagen. Slottsfogden hadde også ansvar for materiale til podiet hvor kronprinsen satt under hyllingsseremonien og enkelte innkvarteringsutgifter. (Rentekammeret, Stiftamtstueregnskaper, Landkommissariatet på Akershus og Akershus stiftamt, eske 7.1).