Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

14. februar er Valentins dag. Etter tradisjonen var St. Valentin de elskendes skytshelgen, men det var ikke ham Ole fra Hitra henvendte seg til i år 1900 da han ble rammet av kjærlighetssorg, men til soknepresten.

Ole var 25 år gammel da han møtte den nitten år gamle Nikkoline. Han var fisker, hun var tjenestepike. De "ælsket hverandre med kjærlighed, og hvad lenger det led, faster det blev". Men så en sommer reiste Nikkoline bort i tolv uker for å være med på høyonna i Dalene (sannsynligvis i Orkdal eller Gauldal). Da hun kommer tilbake, fortsetter de forholdet, men etter hvert får Ole høre at Nikkoline har forlovet seg med en gutt fra Rissa mens hun var borte!

Dypt nedbrutt setter Ole seg ned noen dager før julaften for å skrive til presten. Han vil forsøke å hindre Nikkoline å gifte seg med denne gutten fra Rissa.

konvolutt

Oles brev til soknepresten i Hitra

Hvordan det gikk ? Om presten foretok seg noe i saken vet vi ikke, han har ikke journalført brevet og det er heller ikke notert noe svar i kopiboka. Men historien endte lykkelig for Ole. I følge kirkebøkene giftet han seg til slutt med sin Nikkoline og de fikk tre barn, født i 1905, 1907 og 1914.

Og hva skjedde med gutten fra Rissa? Tja, det er en annen historie.

Brevet finnes i Statsarkivet i Trondheim i arkivet etter soknepresten i Hitra, signatur I.2da.1
.