Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Det grusomme massemordet på gården Garnes i Verdal 1806 – en levende legende

Natten mellom 29. og 30. juli 1806 ble fire personer myrdet mens de lå i sine senger og sov på gården Garnes i Verdal. En gutt på 15 år, som gjemte seg bak skorsteinen, og en liten baby overlevde. Morderne stjal alt av verdi fra huset før de forsvant. Denne grusomme historien har blitt gjenfortalt og besunget i skillingviser i over 200 år etterpå. Og ennå i dag snakker vi om den. I skrivende stund, høsten 2013 spilles historien opp i forestillingen ”Folkehelten” på Nord-Trøndelag teater. Teateret gjør sin tolkning og fokuserer på Ola Skavhaug som først ble mistenkt for ugjerningen, men som siden klarte å spore opp gjerningsmennene og ble helt.

Om du vil lese den originale historien, slik den ble fortalt i retten i 1806, så kan du komme til Statsarkivet i Arkivsenteret i Trondheim. Avhør og rettsreferater finnes i tingbøkene i Stjør- og Verdals herredsretts arkiv, og kan hentes fram til vår lesesal. Høyesterettsdommen, der gjerningsmennene ble dømt til lovens strengeste straff, ligger i også hos oss i Trondheim stift og amts arkiv. I Arkivsenteret finner du også en skillingsvise som ble skrevet i 1807 om drapene.

Familien som ble ranmyrdet var enkemannen Peder Rasmussøn Garnæs 54 år, hans to sønner 12 og 19 år, samt hans datter på 24 år som hadde en liten baby.

Til teaterforestillingen "Folkehelten"

Tingbok fra 1806, Stjør og Verdal sorenskriverembete

Tingbok fra 1806, Stjør og Verdal sorenskriverembete

 
.