Tirsdager

Slektsverksted alle tirsdager

Arkivsenteret har i samarbeid med DIS-Sør-Trøndelag samlet ressurser knyttet til slektsforskning i et eget rom på Arkivsenterets lesesal.

Her finnes databaser som vi abonnerer på som Ancestry, de svenske databasene Arkiv Digital og SVAR, eksklusiv søketjeneste i Nasjonalbibliotekets aviser med mer. Du har også tilgang til DIS sin boksamling her.

Hver tirsdag 14. januar til og med 29. april er medlemmer fra DIS-Sør-Trøndelag tilstede i Slektsverkstedet kl. 10.00 – 13.00. Kom innom og få hjelp med egen slektsforskning og møt andre med samme interesse!

Omvisninger
  Vi tilbyr omvisninger i Arkivsenteret siste tirsdag i måneden i forbindelse med slektsverkstedene.

Slektsverkstedet

Lær deg fotoskanning og bildebehandling!

 Tirsdag 14. januar  skanning

 Tirsdag 21. januar  bildebehandling

 kl. 12.00 – 13.00  på lesesalen.
 
 Kursleder: Fotograf Nils Kristian Thompson Eikeland, NTNU UB

Gratis!

Utstillingsåpning ”Arkivene – demokratiets grunnpilar” 

Arkivene-demokratiets grunnpilar

Arkivene-demokratiets grunnpilar

Hvordan ville samfunnet ha vært uten arkiv?  Det er ett av mange spørsmål som stilles i denne utstillingen. Arkivene er et viktig redskap for demokrati og rettssikkerhet. Retten til innsyn i offentlig forvaltnings arkiv er nedfelt i Grunnlovens § 100. Besøk vår utstilling som begynner i 1814 og slutter i dag.

Tirsdag 11.3  Kl. 13.00
 Sted: Arkivsenteret på Dora

Kemnerkontoret i Trondheim. Foto: Trondheim byarkiv

Torsdager

Finn din slekt!

På torsdagskvelder har vi åpen lesesal med slektsforskningshjelp.  Her får du hjelp med din egen forskning av erfarne slektsforskere og kunnskapsrike arkivarer.  Vi møtes på lesesalen hvor vi vil ha tilgang på bygdebøker, registre og databaser.

Du kan jobbe med kildemateriale fra arkivene dersom du har bestilt det i forveien. Materiale fra arkivet bestilles senest fredag kl. 14.30 hos elja@arkivverket.no .

23.1
 20.2
 20.3
 24.4

Kl. 18.00 – 20.00.

Sted: Arkivsenterets lesesal.

Gratis!

Temakvelder

30. Januar  Nye Digitalarkivet er på plass – hva betyr det?  v/Finn Karlsen

27. februar  Gårder  – hva finnes av kilder og hva forteller de slektsforskeren? v/ Elin Jacobsen

27. mars  USA – finn informasjon i Ancestry og andre tilgjengelige kilder v/ Finn Karlsen

Torsdager kl. 18 – 20

Gratis!

DIS-møter med foredrag

Kl. 18.30-20.30

 9.1  Liv Marit Haakenstad: ”Utvandringen fra Trøndelag. Om kjente trøndere, reiseruter og hvor de slo seg ned."

6.2  Per Jevne: ”Jeg fant, jeg fant”.  Slektsforskerarbeid med blant annet vekt på Russerbarna.

6.3  Årsmøte.

3.4  Svein Henrik Pedersen: «Eidsvollsjubileet. Foredrag med utgangspunkt i de trønderske eidsvollsmennene (Darre fra Klæbu, Floer fra Røros, Forsæth fra Klæbu og Giedeboe fra Orkdal/Trondheim)».

Lørdag

Familielørdag:  Sjøfartsbyen Trondheim

  I 1814 var Trondheim en stor sjøfartsby.  Bli med på en rekke aktiviteter for store og små der du får vite mer om sjøfartens betydning for Trondheim gjennom tidene.

Sted: Arkivsenteret på Dora

Tid: Lørdag 21.6  kl. 12-16

Trondheim i 1813. Prospekt av Joh. Aas. SAT.

Trondheim i 1813. Prospekt av Joh. Aas. SAT.

______________________________________

Arkivdagen 9. november 2013

Temaet for Arkivdagen 2013 var "Stemmer".Statsarkivet i Trondheim og Arkivsenteret på Dora feirer dagen digitalt. Lørdag 9. november la vi ut flere digitale fortellinger på digitaltfortalt.no hvor skjulte stemmer kommer i tale. Her vil du finne: 

”Noen pellera og et apparat” – en fortelling om prevensjon i 1934
En trondheimskvinne deler sine erfaringer med en tidig form for p-piller og om opprettelsen av et Mødrehygienekontor i Trondheim.  Fortellingen er hentet fra den håndskrevne avisen  ”Lyskasteren” som ble utgitt  av Det norske arbeiderpartiets kvinneforening i Trondheim og som oppbevares i Statsarkivet i Trondheim.

«Leinstrand samtalelag – retten til en stemme» Samtalelagene hadde sin storhetstid i tiårene rundt 1900. De var en arena hvor samfunnsaktuelle spørsmål ble debattert.  Fortellingen er laget av IKA Trøndelag.

«En mannlig hushjelp forteller»  
En stuert som  gjerne vil være anonym, forteller 27. mars 1940 om sine opplevelser  som hushjelp i  Aker . Historien er hentet fra NTNU UBs privatarkiv 96, Hjemmenes vel  Trondhjem.

 «Marit Olsdatter, 19 år, dømt til døden»
Vi får høre livshistorien til ei ung jente som i 1747 opplevde et grovt overgrep, og hennes møte med norsk rettsvesen. Historiske kilder til historien er en skillingsvise fra NTNU UB, rettsmateriale fra Statsarkivet m.m.

  «En båtsmanns heltedåd»
Båtsmannen Anders Andersens stemme forteller om den dramatiske natten da han ved sin snarrådighet reddet 55 mennesker da hurtigruteskipet DS Haakon VII gikk på grunn utenfor Florø høsten 1929. Historiske kilder til historien er arkivmateriale fra Trondheims mekaniske Verksted og Adresseavisen,  begge fra NTNU UB.