Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten
Ledaal ca 1954, Stavanger

Ledaal ca 1954. Foto O.A. Ellingsen. SAS, PA 405 - Olav A. Ellingsen.

I årene 1799-1803 bygde Gabriel Schancke Kielland praktboligen Ledaal på Egenesløkkene utenfor Stavanger. Ledaal fungerte som landsted og selskapsbolig for Kielland-familien.  Bygningen er stilmessig preget av dansk rokokko og klassisisme og var det første murhuset som ble bygd i Stavanger etter middelalderen. I dag fungerer eiendommen som museum, kongebolig og representasjonslokale for Stavanger kommune.

Egenæs, tittelbladet.

SAS, PA 11 – Kiellandfamilien, Egenæs, tittelbladet.

I 1793 fikk Jens Zetlitz publisert diktsamlingen Egenæs i Topographisk Journal, København. I dette diktet brukte han allusjoner til den klassiske gudeverdenen. Diktet har også historisk verdi på grunn av de faktiske opplysningene om hvordan Egenesløkkene ble utparsellert , oppdyrket og beplantet av velstående Stavanger-borgere.

Kiellandfamilien, dikt til Axiliane Christine Kielland, skrevet av Jens Zetlitz, Lye 3. mars 1799.

Kiellandfamilien, dikt til Axiliane Christine Kielland, skrevet av Jens Zetlitz, Lye 3. mars 1799.

Selskapslivet i Stavanger på denne tiden foregikk først og fremst på Ledaal og i Det Stavangerske Klubselskab i byen. Det fortelles at Kielland var den fødte vert for både tilreisende gjester og sine øvrige standsfeller. De kongelige fødselsdager ble feiret som nasjonale høytider, med både salutt og skåltaler. I Kiellandarkivet finner vi mange eksempler på taler, selskapssanger og leilighetsdikt. Jens Zetlitz leverte fast sin sang til de ulike anledningene..