Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten
Exxon Mobil Logo 1

I 2013 feirer ExxonMobil Norge sitt 120 års jubileum. Selskapet, best kjent som Esso, har norske røtter som strekker seg tilbake til 1890. ExxonMobil er derfor et av landets eldste oljeselskaper. I Norge driver Esso både med oppstrøms- og nedstrømsvirksomhet og det er nedstrømsvirksomheten som feirer 120 år. Siden begynnelsen av 1890-årene har Esso distribuert og solgt petroleumsprodukter på det norske markedet. Selskapets utvikling har fulgt bilbruken i landet. Der det fantes kjøretøy, fantes det også petroleum fra Esso og få kjøpt. ExxonMobil har i senere tid også spilt en viktig rolle på norsk kontinentalsokkel. Selskapet ble tildelt de tre første lisensene i Nordsjøen og var det første selskapet som fant olje på norsk sokkel.

ExxonMobil har deponert sine historiske arkiver ved Statsarkivet i Stavanger. Dette er et omfattende arkiv som inneholder mye skriftlig materiale og fotografier fra hele Norge. Gjennom dette materialet kan vi både følge selskapets utvikling og studere betydningen petroleum har hatt for norsk samfunnsutvikling. I arkivet finnes det også dokumenter og fotografier som forteller små historier om lokale bensinstasjoner rundt om i landet.

Det er bevart arkivmateriale fra 28 forskjellige små og store virksomheter med tilknytning til dagens Esso. Alle arkivskaperne er registrert med arkivdetaljer i arkivportalen.no. Med utgangspunkt i dette materialet skal vi presentere deler av selskapets 120 år lange norske historie.

Esso logo 2
Esso logo 3.