Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Årene rundt 1860 var svært vanskelige for Henrik Ibsen. Han hadde flyttet til Christiania etter noen år som kunstnerisk direktør for Det Norske Theater i Bergen og var på randen av økonomisk ruin da han i mai 1862 ble tildelt et stipend på 110 spesidaler fra Universitetet for å samle folkeminner.

Ibsen dro om sommeren på innsamlingstur, til fots opp Gudbrandsdalen, gjennom Bøverdalen over fjellet og ned til Fortun i Sogn. Derfra gikk ferden videre til Vadheim, over Førde og til Hellesylt.

Blyanttegningen ”Fra Vestnæs” ble laget i juli 1862. Senere samme år skrev han en kort reisebeskrivelse fra Vestnes i Illustreret Nyhedsblad, og der ble tegningen gjengitt som xylografi. Men samlingen med folkeminner som Ibsen hadde lovet, ble aldri utgitt.

Bildene fra turen befinner seg nå i Paul Botten-Hansens privatarkiv. Boksamleren og senere universitetsbibliotekar var en nær venn av Ibsen. Botten-Hansen utga blant annet tidsskriftet Illustreret Nyhedsblad. Ibsen hadde også flere andre tegninger på trykk i tidsskriftet.

Les mer om Paul Botten-Hansen og hans fotografier i vår nettutstilling om ham.

Riksarkivet, PA-17 Paul Botten-Hansen, T-1 Tegninger PS 130a-b.