Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Karva Blad inneholdt både appelsin og lyng, mens Tiedemans Blanding hadde syrin og furu i sin oppskrift. I spinneriet ble tobakken dyppet i ulike sauser; Tiedemanns Tobaksfabriks laboratorieregnskap viser hva som gikk med av råvarer til de ulike tobakkstypene og sausene. Laboratorieprotokollene fra 1920-årene lukter fortsatt av disse tobakksblandingene – nesten 100 år senere!

Fra spinneriet forteller en arbeider fra mellomkrigstiden at: ”Tobakken ble veid opp i kjelleren. Der oppbevarte de råtobakken som skulle brukes til de forskjellige merkene. Den ble først dyppet i saus, så ble den løst opp, og deretter ned i sausen igjen, slik at tobakken fikk den fuktigheten den skulle ha ….. Det var bare håndarbeid den gangen, det vil si at vi måtte spinne for hånden… på den måten laget vi sweetzen, en liten tobakkrull som veide 12,5 gram”

J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik har røtter tilbake til Cristiania Tugt- og Manufacturhus. Her var det blant annet opprettet et tobakkspinneri for å gi de arbeidsføre fattige en inntekt, og i 1833 ble fabrikken kjøpt av Johan Ludwig Tiedemann. Allerede i 1844 ble fabrikken solgt videre til Johan H. Andresen.

Arkivet kom som gave til Riksarkivet i 1978.

Laboratorieprotokoll fra Tiedemanns Tobaksfabrik

Riksarkivet, PA-331 Tiedemanns Tobaksfabrik, Ra-666, Laboratorieprotokoll.