Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Resirkulering er ikke noe nytt. Allerede i middelalderen ble manuskripter som hadde tapt sin bruksverdi, brukt til andre formål - ikke minst som bokpermer. Ordet perm kommer nettopp av pergament.

Reformasjonen i 1537 førte til at katolske liturgiske tekster gikk ut av bruk. Mange norske middelalderdokumenter ble derfor skåret opp og brukt til å binde inn og forsterke regnskapshefter av papir på 1500- og 1600-tallet.Dette dokumentet fra ca. år 1000 er blant det aller eldste materialet i Riksarkivet, og har en gang vært en side i en messebok. Teksten er på latin, og hvis du ser nøye etter kan du se små notetegn over skriften på sangpartiene. Boka er skrevet på pergamentblad av kalveskinn, med jerngallusbekk og gåsefjærspenn. Denne og andre sider av messeboken har blitt brukt til hefting av regnskaper fra Veme (i Østfold), Bamble og Bratsberg len (Grenland, Telemark). Det er mest sannsynlig at boka ble brukt i nedre Telemark. Sikkert er det at den er blitt brukt i Oslo bispedømme.

Fragment av messebok

Riksarkivet, NRA lat. fragmenter nr. 208.