Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

“Fangene som var igjen måtte ligge med ansiktet og hendene helt ned i grusen i 24 timer uten mat, og hvis de rørte på et lem, fikk de straks ei kule i kroppen. Samme kveld kom det en bil med tyskere fra Mo for å skyte fanger. 40 måtte bøte med livet. En stor massegrav ventet dem. Jeg satt på verandaen hos bestefar og hørte det ene smellet etter det andre i stillheten.”

Disse dramatiske observasjonene ble gjort av Kate 13 år under 2. verdenskrig. Høsten 1946 deltok hun i en nasjonal stilkonkurranse for 7. klassinger utlyst i Norsk skuleblad. Kate skriver om ”Et minne fra krigen”.

I likhet med flere andre barn fra Korgen skriver hun levende om da de 400 serbiske fangene kom til Fagerlimoen fangeleir i den lille bygda i Nordland. Syke og utsultede jages fangene fra stasjonen til fangebrakkene. De ble behandlet med slag og represalier. Mange av fangene døde, av sult, sykdom men mange ble også skutt mer eller mindre vilkårlig. Daglig passerte barna i Korgen fangeleiren som var styrt av tysk SS-mannskap og norske hirdvaktposter på vei til og fra skolen.

I Det norske totalavholdsselskapets arkiver ligger en rekke skolestiler om ”Da freden kom” og ”Et minne fra krigen” som gir oss innblikk i barns traumatiske opplevelse av krigen og beskrivelse av glede da freden kom.

Les mer om 2. verdenskrig i Norge på våre temasider.

Skolestil

Riksarkivet, Privatarkiv 419 Det norske totalavholdsselskap, Eb-603, Forlaget Ariel.