"Skatter fra arkivets dyp III" viser et bredt utvalg fra magasinene, fra falske penger og oppskrift på ”kalvefødder”, til et russisk brev med atomtrusler mot Norge og en kjole som ble brukt som bevismateriale i en drapssak, Købersaken, på 1930-tallet.

I de mørke magasinene hos Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo bugner det av spennende materiale som åpner dører inn til historien. ”Skatter fra arkivets dyp” stiller ut dokumenter, kart og fotografier som utmerker seg ved at de speiler store historiske begivenheter, representerer noe nytt og viktig eller forteller spesielle historier. 9. mai åpner den tredje utstillingen i rekken.

– Årets utstilling har virkelig noe for alle. Vi har smakebiter fra blant annet andre verdenskrig, kokekunst og kriminalsaker, sier Unni Løkkebø, prosjektleder for utstillingen. – Vi viser frem dokumenter som er både vakre, morsomme, oppsiktsvekkende og fascinerende, så nå har folk en fin mulighet til å se noen av de utallige skattene som finnes hos oss.

”Køberkjolen” inngår i en kjent kriminalsak fra Fredrikstad på 1930-tallet, der det spiritistiske mediet Ingeborg Køber ble mistenkt for mordet på sin far, byfogd Ludvig Dahl. Kjolen hun hadde på seg da faren druknet, 21 seanseprotokoller og ouijabrettet, som ble brukt for å kommunisere med de døde, var blant bevismaterialet under etterforskningen. Alt dette er en del av årets utstilling, sammen med blant annet ilanddrevne dokumenter fra Blücher, Josephine Tranes kokebok som ble beslaglagt i 1863, fragment fra Frostatingsloven og foto av musikeren John Cages Oslobesøk.

Utstillingen er i Skattkammeret, som ligger i foajeen i Riksarkivbygningen.

Den er åpen i lesesalens åpningstider, og har gratis inngang.

For mer informasjon:

Ellen Scheen, kommunikasjonsrådgiver i Riksarkivet, tlf 22 02 26 65, e-post ellsch@arkivverket.no

falske penger

Falske penger fra 1922